Всяка нация си има своя национална кухня и собствени уникални продукти.
Шопска салата и баница – във възприятията на масовия турист у нас това е представата за традиционна българска кухня.
Според Шеф-готвача Валери Нешов това е заблуда, която той преодолява, издирвайки скритите съкровища на родната кулинария.
… Пътувайки из цяла България, той открива нечувани деликатеси като крокмач, зелено сирене, напфавок, които презентира по нетрадиционен начин, включвайки ги в модерни и авангардни рецепти.
Валери Нешов е един от най-реномираните съвременни готвачи в България. През 2002 – 2006г. е шеф – готвач в
” Отвъд Алеята Зад Шкафа” където печели най-голямата кулинарна награда на България: ”Ресторант на годината” за 2002 година на списание Бакхус. Четири поредни години печели и приза ресторант на публиката, а през 2010 г.печели наградата за „Авторска Кухня”.
В момента води авторското си предаване за издирване и опазване на изчезващите автентични продукти от България и Балканският полуостров „Полуостровът на съкровищата” по Фиеста ТВ – кулинарната телевизия на България.
Ето и кратко описание на 2 уникални, малко познати български продукти:
Крокмачът е продукт от чисто овче мляко, доено в периода август-октомври месец, когато е най-гъсто, с най-ниско съдържание на вода.
Вари се на водна баня, осолява се и започва да зрее. В този продукт единственият консервант е солта. Когато е спрян притокът на кислород в съда,
в който се съхранява при температура 4-6 градуса, може да стои до 2 години.
В Благоевградското село Горно Драглище се прави месен деликатес, със странното име нафпавок. Приготвя се от свинско бонфиле и контрафиле,
малко сланина, и се пълни в свински черва. Месото не се реже, а се кълца с тесла. След което се осолява, добавя се една мерудия,
която прилича на кимион, но не е… Зрее между 3 и 4 месеца. Като изсъхне се съхранява в пепел, само от дърва, които са горени в печка,
пресява се, и в дървени сандъци се редуват пепел и питки с нафпавок. Продукта издържа две години, защото дървесната пепел пази от
проникването на ларви или насекоми и отнема от влагата, като не позволява да се развиват гнилостни процеси и плесени.
Всички автентични продукти присъстват на българската трапеза, но само в регионите на производство.
Целта на Валери Нешов, е постепенно те да навлязат на българския пазар, за да може всеки да ги опита.
Ние в Ресторант “Ди Вайн” прегръщаме идеята и Ви я представяме под формата
на авторска вечеря със самия Валери Нешов в четвъртък, на 24 Януари 2013г.
РЕСТОРАНТ – ВИНАРНА “DI WINE”
ЧЕТВЪРТЪК, 24 ЯНУАРИ 2013, 19:00Ч.
АВТЕНТИЧНА ВЕЧЕРЯ
СЪС ЗАБРАВЕНИ БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ И ТЕХНИЯТ ОТКРИВАТЕЛ:
ГОСТ ЩЕФ ГОТВАЧ ВАЛЕРИ НЕШОВ, ВОДЕЩ НА
„ПОЛУОСТРОВА НА СЪКРОВИЩАТА” ПО „ФИЕСТА” ТВ
ЕЛЕНСКИ БУТ ОТ МАХАЛА ХАРВАЛОВЦИ
ВЪРХУ СЕЗОННИ ЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, КРУША, ЛЕШНИЦИ
И 6 МЕСЕЧЕН ПЛАНИНСКИ КАШКАВАЛ ОТ ОВЧЕ МЛЯКО
КРОКМАЧ С ПЕЧЕНА ЧУШКА И ДОМАТИ
ПОДНЕСЕН С ДОМАШЕН СЕЛСКИ ХЛЯБ
СПАНАЧЕНИ РАВИОЛИ С КРОКМАЧ И ДОМАТ КОНФИ
ВЪРХУ СОС ОТ ЗРЯЛО ЖЪЛТО СИРЕНЕ И ПРЕСНИ БИЛКИ
ТАРТА ОТ БАЛКАНСКА ПЪСТЪРВА
С МЛЕЧЕН МУС, ПРЕСНИ БИЛКИ, ПЪЛНОЗЪРНЕСТО КРИСПИ И БИЛКОВ ЗЕХТИН
СОРБE ОТ ЛОФАНТА- БЪЛГАРСКИЯ ЖЕН ШЕН
С МАНОВ МЕД, ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ, И ЛАЙМ
ФИЛЕ ОТ ПУЙКА С ПАТЕШКИ ДРОБ
СОС ОТ ЧЕРЕН ШОКОЛАД, ПЮРЕ ОТ ЗЕЛЕНА ЯБЪЛКА И ПЕЧЕНА ТИКВА
КЕЙК OТ СМИЛЯНСКИ ФАСУЛ
С ЧЕРЕН ШОКОЛАД И ВОАЛ ОТ ЗАХАР
Цена за Куверт – 38 лв.