18 – 21 февруари,
Интер Експо Център
18 февруари, вторник

11:00 – 12:00 ч Държава: Египет Тема: „АРОМАТИ И ВКУСОВЕ ОТ НИЛ“ Шеф готвач: Executive chef Еssam Sayed Mohamed – президент на Египетската Кулинарна Асоциация, основател на Асоциация „Египетски готвачи – Червено море, съдия в LE MONDALE DES ARTS SUCRÉS в Париж. 12:30 -13:10 Презентация: Ава М 13:40 – 14:40 Държава: Турция Тема: „Турция – кръстопът на вкусове“ Шеф готвач: Executive chef Öner Çulfaz – президент на една от най-многобройните кулинарни федерации в света, TEŞPAKON (Федерация на професионалните готвачи, сладкари и пекари на Турция), и президент на международната WICS (World Islamic Culinary Society). Chef Zeynep Ceren Akkök – консултант по международни отношения на TAŞPAKON и представител на Турция в WICS. 15:00 – 16:00 Презентация Бармани СЦЕНА ЗАЛА 2 11:00 Открит урок за хотели и ресторанти „Никой не е по-голям от хляба“ Лектор: инж. Светлана Генова Създадено специално за хотелиерите и ресторантьорите, откритият урок ще демонстрира най-добрите практики в приготвянето на хлебни изделия в реална работна среда. Под ръководството на инж. Светлана Генова, участниците ще се запознаят с интензивната програма за професионално обучение и ще придобият ценни умения за подобряване на менюто и качеството на услугите в своите заведения. Тема: Специални видове хляб Ловджийски хлябГръцки хляб с маслиниФренски хляб със синьо сирене и орехиМалки хлебчета за сандвичи |
19 февруари, сряда
11:00 – 11:40 Презентация chef David Veenstra “Teleshko file shopska” Телешко филе с българска шопска салата 12:00 – 13:00 Държава: Гърция Тема: „ТАМ КЪДЕТО ИСТОРИЯТА СРЕЩА ВКУСА“ Шеф готвач: Executive chef Slilianos Dingas – Вицепрезидент на Федерацията на професионалните готвачи на Гърция и президент на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия. Meat Illusion chef George Lorenzos – Вицепрезидент на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия (CCHG). Официален съдия на WOACS world (World Association Of Chefs Societies). Съосновател на Academy of gastronomy в Гърция. Εxecutive Chef Alexandros Perdikomatis – Съсобственик и Президент на гръцкия институт по Гастрономия; Почетен Член На Chefs Club Of Hellenic Gastronomy; Член На Woacs; Член На Hellenic Chefs Federation 13:30 – 14:10 Тема: Презентация шеф Христо Фильов 14:30 – 15:30 Държава: Тунис Тема: „КОГАТО СЛЪНЦЕТО ДОКОСНЕ ПЯСЪКА, СЕ РАЖДА ЕКЗОТИЧНАТА ТУНИЗИЙСКА КУХНЯ“ Шеф готвач: Executive chef Ameur Letaief – Вицепрезидент на Тунизийската асоциация на професионалистите в кулинарното изкуство. 16:00 – 16:40 Презентация chef David Veenstra Тема: Morocco/Tunisia (North Africa): “Tajin lahm aleajl almufakak” Крехко телешко рибайе с деконструиран тажин СЦЕНА ЗАЛА 2 11:00 Открит урок за хотели и ресторанти „Никой не е по-голям от хляба“ Лектор: инж. Светлана Генова Тема: Здравословни хлебни изделия Приготвяне на здравословен хлябЛеопардов хляб и специални погачи |
20 февруари, четвъртък
10:30 – 11:10 Презентация chef David Veenstra Тема: Middle East/Levantine: Телешко филе и овкусени мастница и баба гануш 11:30 – 13:00 Държава: Гърция Тема: „С НОВ ПОГЛЕД КЪМ МЕСОТО“ Шеф готвач: Executive chef Slilianos Dingas -вицепрезидент на Федерацията на професионалните готвачи на Гърция и президент на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия. Meat Illusion chef George Lorenzos – Вицепрезидент на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия (CCHG). Официален съдия на WOACS world (World Association Of Chefs Societies). Съосновател на Academy of gastronomy в Гърция. Εxecutive Chef Alexandros Perdikomatis – Съсобственик и Президент на гръцкия институт по Гастрономия; Почетен Член На Chefs Club Of Hellenic Gastronomy; Член На Woacs; Член На Hellenic Chefs Federation 13:10 – 13:50 ч Тема: Презентация на JRE Jeunes Restaurateurs Membership concept, Mystery visits, Awards Шеф готвач: Шеф Владислав Пенов от 2018 г. е главен готвач на ресторант Космос. Под негово ръководство ресторанта става 3 пъти носител на престижната награда на Бакхус “Ресторант на годината” 2023. През 2024та година Владислав Пенов и ресторант Космос стават част от една от най- престижните европейски кулинарни организиции JRE. Шеф Веселин Калев В началото на 2024 г. шеф Калев и ресторант aEstivum станаха част от JRE – една от най-престижните организации в кулинарния свят на Европа, обединяваща над 350 първокласни ресторанти и талантливи главни готвачи. Заедно с шеф Емил Минев вземат наградата за „Ресторант на годината“ с ресторант „Талисман“. Професионалният му път го отвежда в Германия, където е единственият чужденец в екипа, воден от шеф Томас Келерман – носител на две звезди Michelin. През 2020 г. е треньор на екипа, спечелил българското издание на престижното състезание за готвачи Bocuse d’Or. 14:00 – 15:00 ч Презентация Делита Трейд Тема: Пшенично брашно с нисък гликемичен индекс Безглутенова пица с Моцарела без Лактоза Лектори: Gabriele Marrucci – Grandi Molini Italiani S.p.A., Венеция Antonio Buanaugurio – Pizza News School, Италия Адриан Пантелеев – BG Pizza School, България 15:10 – 16:10 ч Държава: Египет Тема: „КУХНЯТА НА ФАРАОНИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“ Шеф готвач: Executive chef Еssam Sayed Mohamed – президент на Египетската Кулинарна Асоциация, основател на Асоциация „Египетски готвачи – Червено море, съдия в LE MONDALE DES ARTS SUCRÉS в Париж. 16:20 – 16:50 Презентация chef David Veenstra South Europe/Mediterranean Spain: Тема:“Ternera inspirada paella” Вдъхновено от паеля ястие със сладкиши 17:00 – 18:00 НАГРАЖДАВАНЕ СЦЕНА ЗАЛА 2 11:00 Открит урок за хотели и ресторанти „Никой не е по-голям от хляба“ Лектор: инж. Светлана Генова Тема: Банично тесто и изделия Традиционни баници и хапки с различни пълнежи |
21 февруари, петък
11:00 – 12:00 ч Държава: Тунис Тема: „БОГАТИТЕ ВКУСОВЕ НА ИЗТОКА В СЕВЕРОИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ“ Шеф готвач: Executive chef Ameur Letaief – Вицепрезидент на Тунизийската асоциация на професионалистите в кулинарното изкуство. 12:30 – 13:30 Държава: Турция Тема: „Сладкият вкус на Изтока“ Шеф готвач: Executive chef Öner Çulfaz – президент на една от най-многобройните кулинарни федерации в света, TEŞPAKON (Федерация на професионалните готвачи, сладкари и пекари на Турция), и президент на международната WICS (World Islamic Culinary Society). Chef Zeynep Ceren Akkök – консултант по международни отношения на TAŞPAKON и представител на Турция в WICS. 14:00 – 15:00 Държава: Египет, Турция, Гърция, Тунис Тема: Рецепта FUSION на Средиземноморието Шеф готвач: с участието навсички готвачи от програмата 15:30 – 16:30 ч Държава: Гърция, Турция, Тунис, Египет Тема: „КУЛТУРА И КУЛИНАРИЯ НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО“ Шеф готвач: с участието навсички готвачи от програмата СЦЕНА ЗАЛА 2 11:00 Открит урок за хотели и ресторанти „Никой не е по-голям от хляба“ Лектор: инж. Светлана Генова Тема: Традиционни рецепти и сладки изделия Тутманик по традиционна рецептаМилинки и кифли с пълнежи: крем, шоколад, локум, орехи, какао и др |