Интересни факти за лобстерите:
• Видове – познати са около 163 вида лобстери в целия свят
• Най-големият лобстер е уловен в Канада с дължина 61.2см, тегло от 20.14кг., като се смята, че индивида е бил на повече от 100 години
• Възраст и тегло на лобстерите – до 7-8 години те са с тегло до 500гр., след което в зависимост от околната среда те могат да са над 3.6 кг с възраст варираща между 20 и 50 години. Често те достигат възраст 70 години, а някой доживяват и 100 години
• Как трябва да се съхраняват лобстерите – на влажно място с температури между 2-4 градуса по Целзий
• Обикновенно лобстерите се продават живи
• Най-добрия начин за готвене на лобстери – без значение дали са проготвени във вкъщи или в ресторант, лобстерите запазват най-много от качествата си, когато се варят в подсолена и завряла вода. По този начин те максимално запазват вкусовете си качества.
• Докато е суров, лобстера е източник на витамини, минерали, протеини, някой от който са :
– Цинк – полезен за имунната система, мозъчната активност и цялостното здраве
– Фосфор – основен за подържането на здрава костна система, зъби, венци, също така има благотворен ефект върху бъбреците
– Витамин B12 – полезен за червените кръвни клетки и нервните клетки
– Мед – помагащ за избягването от остеопороза, сърдечно-съдови проблеми, артрит и рак на дебелото черво
• Сварен лобстера съдържа около 98 калории, 21гр. протеин, 72мг. холестерол, и около 0.6% мазнини за 100гр.
• Цвят : – най-често срещаните видове лобстери са оцветени в зелено-кафяво, но също така се срещат и сини, жълти, червени и бели. С изключение на белите всички почервеняват при варене
• Смяна на черупка – по времето в което лобстерите растат те сменят черупките си средно веднъж годишно, поради елементарната причина, че вече не се побират в тях. Когато свалят черупките си, лобстерите са най-уязвими. Интереснен факт, е че лобстера изяжда собствената си черупка, за да възтанови нивата на калций, за формирането на новата си черупка. Тя в началото е много мека и постепенно се втвърдява.
По възрастните индивиди сменят черупките си много по-рядко – веднъж на няколко години
• Нервна система – лобстерите имат изключително примитивна нервна система и нямат мозъчна кора, която при хората служи за възприемане на болка, но въпреки това, природозащитниците смятат че варенето на живи раци е нехуманно и считат, че те все пак изпитват болка
• Благодарение на липсата на сензори за болка и свойството на възпроизвеждане на органи, лобстерите са способни на „рефлексна ампутация”. Тоест, могат да загубят част от тялото си с цел да предотвратят по големи наранявания. Някой части от тялото им ( щипки, крака и сензорни антени), в последствие се регенерират
• Глас – лобстерите нямат вокални струни и не могат да издават звуци, за това ако чуете лобстер да издава звуци – то, те най-вероятно са от въздуха който влиза или излиза от тялото му.
• Сетива – лобстерите „подушват” хранта си – използвайки четирите антени на главата си, и множеството малки косъмчета покриващи тялото им – така те откриват храната си
• Зъби – зъбите на лобстерите се намират в стомасите им, но тъй като стомаха се намира на непосредствена близост до устата, често едното бива обърквано с другото