Състезанието е отворено за всички професионални готвачи
1 място – 1 000 лв
Промени в структурата на менюто могат да се правят само в писмен вид до организаторите/ Техническото жури.
Имайте предвид, че промените могат да се правят не по късно от 03 Ноември 2023г. Всеки участник ще получи потвърждение.
Краен срок за записване и подаване на документи – увеличава се до 03 Ноември 2023 г.
Един от основните критерии на журито при оценяването на всички ястия е списъка с продукти и метода на работа. Трябва да бъдат професионално презентирани с кратко описание. Освен регистрационната карта е нужно и изготвянето на меню на лист/ А4, който да бъде изпратен към организаторите.
Правилно наименование на ястията е задължително.
Ястията/ експонатите не трябва да са оценявани на кулинарни състезания до този момент.
Всеки участник трябва сам да подсигури необходимите продукти по предварително направеното от него меню. Това правило важи за първите кръгове на Най-добър Готвач на България, Най-добър Кулинарен отбор на България и Тематичните къси дисциплини, където се изисква подсигуряване на гарнитури, сосове и добавки.
Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрени от организационния комитет и техническото жури.
Никаква предварителна подготовка няма да бъде разрешена. Освен изброените продукти:
– зеленчуци, плодове – измити, почистени, но не нарязани;
– картофи – измити и обелени, но не нарязани;
– лук – обелен, но не нарязан;
– основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени;
– позволено е да се махнат люспите и костите на рибата;
– позволено е да са махнати костите на месото.
Неядливи продукти не трябва да се използват.
Кандидатите трябва да предоставят за проверка всички свои продукти пред отговарящият за кухнята комитет, преди започване на състезанието. В случай на неизпълнение на тази задача организаторите си запазват правото да предприемат допълнителни мерки в съответствие с характера на нарушението.
ТЕМА ПЪЛНЕНА ЗАТВОРЕНА ПРЯСНА ПАСТА, С ПЪЛНЕЖ ОТ РЕГИОНАЛНИ БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ
Приготвена с брашно от твърда пшеница или Интегрално брашно, ЗА КУПАТА НА ДЕЛИТА ТРЕЙД ООД.
Брашната за замесване на пастата се подсигуряват от фирма Делита Трейд и са следните видове:
– БРАШНО ОТ ТВЪРДА ПШЕНИЦА SEMOLA „REGGIO DI FARINA“
– БРАШНО ОТ ТВЪРДА ПШЕНИЦА ДВОЙНО СМЛЯНО (SEMOLA RIMACINATA) „REGGIO DI FARINA“
– ИНТЕГРАЛНО БРАШНО/ПЪЛНОЗЪРНЕСТО ПШЕНИЧНО БРАШНО/ Grandi Molini Italiani „GMI“LINEA –PRIMO INGREDIENTE
Лице за контакт от страна на ДЕЛИТА ТРЕЙД ООД, по всички въпроси, свързани с брашната – Адриан Пантелеев: тел. : 0897 911 169
Всеки състезател, ще получи нужното му количество брашно за замесване на тестото в състезателния бокс.
Всеки участник ще подсигури необходимите си допълнителни продукти сам, по предварително направенo от него меню.
Всеки участник ще подсигури необходимата му допълнителна посуда сам – точилки, машина за разточване на паста, паста кукър и т.н.
Приготвят се 2 порции паста (в две чинии), една за оценка от журито и една за официална снимка и презентация пред публиката.
Всеки участник има право точно на 60 минути за приготвяне на ястието си, и 5 минути за влизане и 10 за почистване и излизане от бокса, както следва:
– 5 минути за подготовка на работното място
– 60 минути за приготвяне на ястията
– 10 минути за почистване на работното място
Излизане от времето ще бъде санкционирано от организационния комитет и журито.
Подготовка работно място | 5 точки |
Хигиена и загуба/изхвърляне храна | 10 точки |
Правилна професионална подготовка /работни умения, техники, работен процес/ | 20 точки |
Сервиране | 5 точки |
Презентация | 10 точки |
Вкус | 50 точки |
|
|
ОБЩО БРОЙ ТОЧКИ ЗА ВСЯКО ЯСТИЕ | 100 |
ОБЩО БРОЙ ТОЧКИ ЗА ЦЯЛОТО МЕНЮ | 200 |
ПОЛОВИН ТОЧКИ НЕ СЕ ДАВАТ |
|