Състезанието е отворено за всички професионални готвачи
1 място – 1 000 лв
Промени в структурата на менюто могат да се правят само в писмен вид до организаторите/ Техническото жури.
Имайте предвид, че промените могат да се правят не по късно от 03 Ноември 2023г. Всеки участник ще получи потвърждение.
Краен срок за записване и подаване на документи се учеличава до 03 Ноември 2023г.
Един от основните критерии на журито при оценяването на всички ястия е списъка с продукти и метода на работа. Трябва да бъдат професионално презентирани с кратко описание. Освен регистрационната карта е нужно и изготвянето на меню на лист/ А4, който да бъде изпратен към организаторите.
На всички участници ще бъдат предоставени следните видове месо от фирма Перфекто:
1. Телешко Бон Филе EKRO
2. Телешки Мозък EKR
Задължително е ястието да включват един от двата продукта предоставени от Перфекто ФС. При регистрация всеки участник отбелязва избрания продук.
Правилно наименование на ястията е задължително.
Ястията/ експонатите не трябва да са оценявани на кулинарни състезания до този момент.
Всеки участник трябва сам да подсигури необходимите продукти по предварително направеното от него меню. Това правило важи за първите кръгове на Най-добър Готвач на България, Най-добър Кулинарен отбор на България и Тематичните къси дисциплини, където се изисква подсигуряване на гарнитури, сосове и добавки.
Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрени от организационния комитет и техническото жури.
Никаква предварителна подготовка няма да бъде разрешена. Освен изброените продукти:
– зеленчуци, плодове – измити, почистени, но не нарязани;
– картофи – измити и обелени, но не нарязани;
– лук – обелен, но не нарязан;
– основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени;
– позволено е да се махнат люспите и костите на рибата;
– позволено е да са махнати костите на месото.
Неядливи продукти не трябва да се използват.
Кандидатите трябва да предоставят за проверка всички свои продукти пред отговарящият за кухнята комитет, преди започване на състезанието. В случай на неизпълнение на тази задача организаторите си запазват правото да предприемат допълнителни мерки в съответствие с характер.
Топло основно ястие с тегло до: 360гр.
Задължителен основен продукт един от двата : Телешко Бон Филе EKRO предоставено от фирма Перфекто ФС или Телешки Мозък EKRO и гарнитура свободен избор, поне 3 компонентна, подсигурена от кандидата за приза „Най добро телешко” в купата на Перфекто по време на Национална Кулинарна Купа 2023г.
Приготвя се топло основно ястие в 2 чинии.
Всеки участник има право точно на 45 минути за приготвяне на ястието си, и 5 минути за влизане и 10 за почистване и излизане от бокса, както следва:
5 минути за подготовка на работното място
45 минути за приготвяне на ястията
10 минути за почистване на работното място
Всеки участник ще подсигури необходимите си продукти (добавки, гарнитури, базови сосове) сам, по предварително направеното от него меню. Всяко едно ястие, трябва да бъде приготвено от участника в две порции, поднесени в индивидуални чинии – едно за журито и едно за презентация на гостите.
Всеки състезател трябва да донесе със себе си необходимия набор и асортимент от инструменти и нужната му за участието и презентацията посуда.
Участника се състезават самостоятелно по време на цялото състезание, като няма право да ползва помощници освен „стюард” – хигиенист. Препоръчваме да си подсигури свой „стюард-хигиенист”.
Подготовка работно място | 5 точки |
Хигиена и загуба/изхвърляне храна | 10 точки |
Правилна професионална подготовка /работни умения, техники, работен процес/ | 20 точки |
Сервиране | 5 точки |
Презентация | 10 точки |
Вкус | 50 точки |
|
|
ОБЩО БРОЙ ТОЧКИ ЗА ВСЯКО ЯСТИЕ | 100 |
ОБЩО БРОЙ ТОЧКИ ЗА ЦЯЛОТО МЕНЮ | 200 |
ПОЛОВИН ТОЧКИ НЕ СЕ ДАВАТ |
|