Състезанието е отворено за всички професионални готвачи
Участниците трябва да са на възраст под 19 години учещи в Професионална гимназия по туризъм или в Гимназия със специалност „Готварство“
1 място – 5000 лв. + стипендия за HRC Кулинарна академия в размер на 2000 евро + професионални обувки Birkenstock
2 място – 500 лв. + стипендия за HRC Кулинарна академия в размер на 1000 евро.
3 място – 300 лв. + стипендия за HRC Кулинарна академия в размер на 500 евро.
Всички финалисти класирали се за Втори кръг „Черна кутия“ печелят стипендия за HRC Кулинарна академия в размер на 500 евро.
Участниците ще преминат през два кръга.
Кръг Първи: Индивидуално участие по предварително заявена рецепта.
Кръг Втори: „Черна Кутия”, в който ще участват само първите 8 индивидуални състезатели, набрали максимален брой точки.
Промени в структурата на менюто могат да се правят само в писмен вид до организаторите/ krasimira.slavkova@bapc.bg
Няма ограничения в броя на участниците от едно учебно заведение.
Всеки участник трябва сам да подсигури необходимите продукти и посуда по предварително направеното от него меню.
Организаторите неподсигуряват настаняване на участниците.
Имайте предвид, че промените могат да се правят не по късно от 27 Октомври 2023г. Всеки участник ще получи потвърждение.
Краен срок за записване и подаване на документи 27 Октомври 2023г.
Един от основните критерии на журито при оценяването на всички ястия е списъка с продукти и метода на работа. Трябва да бъдат професионално презентирани с кратко описание. Освен регистрационната карта е нужно и изготвянето на меню на лист/ А4, който да бъде изпратен към организаторите.
Правилно наименование на ястията е задължително.
Ястията/ експонатите не трябва да са оценявани на кулинарни състезания до този момент.
Всеки участник трябва сам да подсигури необходимите продукти по предварително направеното от него меню.
Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрени от организационния комитет и техническото жури.
Никаква предварителна подготовка няма да бъде разрешена. Освен изброените продукти:
– зеленчуци, плодове – измити, почистени, но не нарязани;
– картофи – измити и обелени, но не нарязани;
– лук – обелен, но не нарязан;
– основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени;
– позволено е да се махнат люспите и костите на рибата;
– позволено е да са махнати костите на месото.
Неядливи продукти не трябва да се използват.
Кандидатите трябва да предоставят за проверка всички свои продукти пред отговарящият за кухнята комитет, преди започване на състезанието. В случай на неизпълнение на тази задача организаторите си запазват правото да предприемат допълнителни мерки в съответствие с характера на нарушението.
I КРЪГ – ДВУСТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА
Приготвя се меню от 2 ястия по предварително заявена рецепта, включващо предястие и основно, по 2 чинии от всяко ястие.
Всеки участник има право точно на два часа (120 минути) .
Менюто трябва да включва следните ястия:
1.Предястие ТОПЛО КЬОПООЛУ С ТЪНЪК ХЛЯБ И МУС ОТ СИРЕНЕ
2. Основно ястие ПИЛЕ ЛЮТИКА
Във втория финален кръг │ Black Box ще вземат участие 10-те най-високи резултата от Първия предварителен кръг в дисциплината “Най-добър млад готвач на България”. Организаторите ще предоставят кутии с продукти съдържащи абсолютно еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници. Съдържанието на кутиите ще бъде известно единствено на организаторите и ще бъде пазено в стриктна конфиденциалност до самият момент на започване на Втори Кръг. Организаторите ще осигурят отделна маса, предоставяща на участниците множество подправки и други продукти, необходими за овкусяване, украсяване и презентиране на приготвените от тях ястия.
Не се позволява никаво внасяне на допълнителни продукти освен предоставените от организаторите.
Всеки участник в Black Box на “Най- добър млад готвач на България” ще разполага с 15 минути за създаване на рецепта и с 60 минути за приготвяне на предястие и основно, по две порции – една за журито и една за снимки и публиката. Ястията се дават на журито заедно с карта с описание и кратка технология.