Индивидуално съревнование за готвачи
Участниците ще преминат през два кръга.
Кръг Първи: Индивидуално участие по предварително заявена рецепта.
Кръг Втори: „Черна Кутия”, в който ще участват само първите 10 индивидуални състезатели, набрали максимален брой точки.
ОСНОВНИ КРИТЕРИИ
Един от основните критерии на журито при оценяването на всички ястия е списъка с продукти и метода на работа. Трябва да бъдат професионално презентирани с кратко описание. Освен регистрационната карта е нужно и изготвянето на меню на един лист/ А4, който да бъде изпратен към организаторите.
- Правилно наименование на ястията е задължително.
- Ястията/ експонатите не трябва да са оценявани на кулинарни състезания до този момент.
- Всеки участник трябва сам да подсигури необходимите продукти по предварително направеното от него меню. Това правило важи за първите кръгове на Най-добър Готвач на България, Най-добър Кулинарен отбор на България и Тематичните къси дисциплини, където се изисква подсигуряване на гарнитури, сосове и добавки. Основният продукт ще бъде предоставен от партньорите на НКК 2021.
- Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрени от организационния комитет и техническото жури.
- Никаква предварителна подготовка няма да бъде разрешена. Освен изброените продукти:
– зеленчуци, плодове – измити, почистени, но не нарязани;
– картофи – измити и обелени, но не нарязани;
– лук – обелен, но не нарязан;
– основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени;
– позволено е да се махнат люспите и костите на рибата;
– позволено е да са махнати костите на месото
- Не ядливи продукти не трябва да се използват.
- Кандидатите трябва да предоставят за проверка всички свои продукти пред отговарящият за кухнята комитет, преди започване на състезанието. В случай на неизпълнение на тази задача организаторите си запазват правото да предприемат допълнителни мерки в съответствие с характера на нарушението.
- Промени в менюто могат да се правят само в писмен вид до организаторите.
Имайте предвид, че промените могат да се правят не по късно от 06 Май 2021г. Всеки участник ще получи потвърждение.
I КРЪГ/ ДВУСТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА
Приготвя се меню от 2 ястия, включващо предястие и основно, по 2 чинии от всяко ястие. Всеки участник има право точно на два часа (120 минути) . Менюто трябва да включва следните ястия:
- Топло или студено РИБНО предястие със СОМ и задължителен продукт КИСЕЛЕЦ или ДИВ ЧЕСЪН /свободна презентация/
- Основно ястие БЬОФ СТРОГАНОВ / класическа рецепта със свободна презентация/. Разрешава се втора многокомпонентна гарнитура.
II КРЪГ / BLACK BOX
Във втория финален кръг/ Black Box ще вземат участие 10-те най-високи резултата от Първия предварителен кръг в дисциплината “Най-добър готвач на България”. Организаторите ще предоставят кутии с продукти съдържащи абсолютно еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници.
Съдържанието на кутиите ще бъде известно единствено на организаторите и ще бъде пазено в стриктна конфиденциалност до самият момент на започване на Втори Кръг. Организаторите ще осигурят отделна маса, предоставяща на участниците множество подправки и други продукти, необходими за овкусяване, украсяване и презентиране на приготвените от тях ястия.
Не се позволява никакво внасяне на допълнителни продукти освен предоставените от организаторите.
Всеки участник в Black Box на “Най- добър готвач на България” ще разполага с 15 минути за създаване на рецепта и с 60 минути за приготвяне на предястие и основно, по две порции – една за журито и една за снимки и публиката. Ястията се дават на журито заедно с карта с описание и кратка технология.
КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА
- Процес на приготвяне и почистване на работното място – 10 точки
- Правилен и професионален начин на готвене, с модерни технологии – 20 точки
- Презентиране и сервиране – 30 точки
- Вкусови качества- характеристики (вкус, цвят, визия) – 40 точки
Максимум точки – 100 за всеки курс. Половин точки не се използват.