КУЛИНАРНА ОЛИМПИАДА
ЕРФУРТ,ГЕРМАНИЯ
5-10 ОКТОМВРИ 2012
Българския Национален Отбор ще вземе участие в Кулинарната Олимпиада в Ерфурт Германия през Октомври 2012г.Отборът изпратен от Българска Асоциация на Професионалните Готвачи ще вземе участие в отборната категория за Национални отбори и в три индивидуални Арт категории – Фигура карвинг,Карвинг на живо и фигура шоколад.
Три години на подготовка,1600 кулинарни съперници от цял свят,над 300 изложители,1800 места в ресторантите в залите и 1700 сет менюта приготвени и сервирани през всеки един ден от Олимпиадата в Германия.Това е кулинарната кулминация на най голямото готварско шоу в света!
Мястото осигурено от организаторите Германската асоциация на готвачите е търговския панаир в Ерфурт с площ 46,150 квадратни метра.
До този момент освен България има регистрирани Национални отбори от Австралия, Канада, Хърватия, Египет, Англия, Германия, Хонг-Конг, Исландия, Ирландия, Израел, Япония, Люксембург, Малайзия, Малта, Холандия, Норвегия, Португалия, Шотландия, Словашката република, Словения, Швеция, Швейцария, Турция и САЩ.
Тази Олимпиада ще бъде по различна от всяка друга провеждана до този момент ,заради въведените нови правила за участващите национали. Първо определянето на дните,в които ще се състезават отборите ще бъде направено чрез публична лотария, която ще се проведе точно една година преди състезанието на 05.10.2011г. в Ерфурт.Втората промяна е в самия регламент, а именно че вече не са разрешени различни дисплеи и композиции на презентационните маси,отборите ще се представят на неутрални маси без допълнителни украси.
Българския Национален отбор ще се състои от 6 готвача :
1 Капитан
4 Готвачи
1 Сладкар
Състезателните задачи на отбора се състоят в следните елементи:
Студен бюфет
КАТЕГОРИЯ А : Кулинарно изкуство
а) Хапки
2 х различни вида приготвени студено,сервирани студено за 6 човека
2 х различни вида приготвени топло, сервирани студено за 6 човека
b) Едно празнично, студено плато за 8 човека
с) 4 различни стартери
КАТЕГОРИЯ В—Кулинарно изкуство
а) 1 х вегетарианско три корс меню
b) 1 пет корс празнично меню за 1 човек, включително десерт
c) 4 индивидуални плата иновационни основни ястия
КАТЕГОРИЯ С – Сладкарство
а) Един експонат , висок поне 60см. , темата и материалите са свободни по избор.
b) 4 различни индивидуални десерта за 1 човек
c) 1 плато с бисквити, шоколадови бонбони, пети фури или вариации от малки сладки за 6 човека х 4 различни вида
R – Ресторант на Нациите
Участващите Национални отбори ще приготвят специалитети на техните нации.
Време :
10:00ч. Подреждане в кухнята
11:00ч. Започване готвене
17:30ч. Започване сервиране
20:00ч. Край на сервирането
110 менюта трябва да бъдат приготвени на 100%
110 х Топло предястие – изплозва се риба, ракообразни или пилешко
110 х Основно ястие – използва се или месо или дивеч
110 х Десерт
Олимпиада 2008 – Ресторант на нациите (Дания, Финландия, Япония ,Чехия, Унгария, България, Италия, Холандия)