Готвач на България 2013
Индивидуално съревнование за готвачи
_________________________________________________________
ИЗТЕГЛИ > ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ
_________________________________________________________
Участниците ще преминат през два кръга.
Кръг Първи: Индивидуално участие по предварително заявена рецепта.
Кръг Втори: „Черна Кутия”, в който ще участват само първите, набрали максимален брой точки.
_________________________________________________________
Първи кръг – Три(3)курс меню за 2 куверта
Теми:
Предястие: Вегетарианско ястие което позволява включването на млечни продукти и яйца
Основно ястие: Топло ястие приготвено от риба, ракообразни и други производни морски, речни и океански храни със свободна тема за гарнитура
Десерт: Десерт с основен продукт – Сирена
Приготвя се меню от 3 ястия, включващо предястие, основно ястие и десерт. Всеки участник има право точно на два часа (120 минути) за приготвяне на ястията си, както следва:
- 10 минути за подготовка на работното място
- 100 минути за приготвяне на ястията
- 10 минути за почистване на работното място
Всеки участник ще подсигури необходимите си продукти сам, по предварително направената от него меню.Всяко едно предястие, основно и десерт, трябва да бъде приготвено от участника в две порции, поднесени в индивидуални чинии – едно за журито и едно за презентация на гостите.Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрена от организационния комитет.Всеки участник трябва да донесе със себе си необходимия набор и асортимент от инструменти и нужната му за участието и презентацията посуда. Всеки участник се състезава самостоятелно по време на цялото състезание, като няма право да ползва помощници.
Никаква предварителна подготовка не ще бъде разрешена.Освен долуизброените продукти:
- Зеленчуци, измити изчистени обелени но не нарязани;
- Основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени.
- Позволено е да се махнати люспите на рибата но да не е филетирана
- Черупчестите трябва да са в техните обвивки но почистени
- Позволено е салатите да са почистени измити но не смесени или нарязани
- Позволено е внасянето на основен бульон или сос след одобрение от прецедателя на журито – 2 вида, не повече.
- Елементи за декорация 100% да бъдат подготвени в кухнята на място
- Сладкарска бисквита (блат, платка) може да бъде донесена готова но не нарязано формована.
_________________________________________________________
Втори Кръг – Гранд При / Black Box
Организаторите ще предоставят кутии с продукти, съдържащи абсолютно еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници, преминали във Втори Кръг. Съдържанието на кутиите ще бъде известно единствено на организаторите и ще бъде пазено в стриктна конфиденциалност до самият момент на започване на Втори Кръг.Организаторите ще предоставят отделна маса, предоставяща на участниците множество подправки и други продукти, необходими за овкусяване, украсяване и презентиране на приготвените от тях ястия.
Всеки участник ще разполага с 60 минути за приготвянето предястие и основно ястие, по две порции – по една за журито и една за публиката. Ястията се дават на журито заедно с карта с описание на технологията,друга част отива при експозицията.
_________________________________________________________
Менюто трябва да включва следните ястия:
1 студено или топло предястие,да не тежи повече от 140гр.
2 топло основно (от месо, риба или пилешко)и да не тежи повече от 220гр.
3 : десерт и да не тежи повече от 120гр.
_________________________________________________________
Критерии за оценка:
1. Процес на приготвяне и почистване на работното място когато работата приключи – 10 точки.
2. Правилния и професионален начин на готвене придружен с модерни технологии – 20 точки.
3. Презентиране и сервиране – 30 точки.
4. Вкусови качества-характеристика(вкус,цвят визия)- 40 точки
Максимум точки – 100 за всеки курс.Половин точки не се използват.