Sauce – Сос
Arrabbiata Sauce – Арабиата сос
Barbecue sauce – Барбекю
Béarnaise – Бернез
Béchamel – Бешамел
Beurre Blanc sauce – Бьор Блан
Bolognese Sauce – Болонезе сос
Bordelaise Sauce – Бордоле сос
Brine – Наситен разтвор от вода и сол, в който се консервират продукти.
Brown Sauce – Браун сос
Carbonara Sauce – Карбонара сос
Cesar Dressing – Дресинг за салата цезар
Cheese Sauce – Чийз сос
Chutney – по произход от Индия, чатни, прилича на сладко и е комбинация от оцет, подправки, захар и плодове. Най-разпростарненото е манго чатни. В днешно време е почти синoним с Pickle
Cider Vinegar – Сайдер оцет. Вид ябълков оцет
Cranberry Sauce – сладък сос, направен от червени боровинки и захар, често се сервира с пуйка
Creole Sauce – Креолски сос
Cumberland Sauce – Къмбърланд сос
Curry Sauce – Къри сос
Dill Sauce – Сос копър
Dressing – Заливка;сос
Demi–glace – Демиглас
Dijon mustard – Дижонска горчица
Dip – Гъста смес (с гъстотата на Майонеза) в която се топят чипс, бисквити, хапки и т.н.
Dressing – Дресинг
Garlic Butter – Чесново масло
Glaze – Глазура
Gravy – Сгъстен сос, на който основата е соковете изтичащи от месото при печене
Hoisin sauce – Хойсин сос. Гъст червено-кафяв, сладко-кафяв сос, който е смес от соя, чесън, люти чушки и други подправки и е добавка към много видове месо, особено към патешко
Hollandaise sauce – Сос холандес
Horseradish Cream – Хрянова паста, подходяща за телешко, типично се сервира с Ростбиф
Ketchup – Кетчуп
Lemon Butter – Сос лимон и масло
Madeira Sauce – Мадейра сос
Marinade – Марината
Marinara – Маринара сос
Marsala Sauce – Марсала сос
Mayonnaise – Майонеза
Mint Sauce – Сос мента
Mornay Sauce – Морни сос. Бешамел, към който е прибавено сирене – Пармезан и Суис чийз са най- популярните.
Mushroom Sauce – Гъбен сос
Mustard – Горчица
Olive oil – Зехтин
Oyster Sauce – Ойстър сос
Paste – Паста
Pesto – Паста, направена от ситно накълцани листа от босилек, чесън, орехи и зехтин
Relish –Вид сос, кисело-сладък, направен от зеленчуци или плодове, с много пикантни подправки. Може да бъде умерено или повече пикантен
Salsa – гъст и пикантен доматен сос, с много подправки и допълнителни продукти, като чушки
Sauce Provencal – Сос провансал
Sherry Sauce – Шери сос
Soy sauce – Соев сос
Sweet And Sour Sauce – Сладко-кисел сос
Tabasco – Табаско – много лют сос от мексикански люти чушки
Tartar Sauce – Тартар сос
Teriyaki Sauce – Териаки сос
Tomato sauce – Доматен сос
Vinaigrette – Винерет
Velouté – категория сосове като Allemande, Ravigote, Suprème, and White Bordelaise.
Wasabi sauce – Уасаби, японски лют сос, приготвен от зелен корен wasbia japonica
Worcestershire Sauce – Уорчестър сос