Това ястие показва,че дори и старо ястие може да бъде преработена така че да се превърне в интересно и свежо отново. Доматената супа и старомодния патладжан са твърде предсказуеми. Но отворения сандвич от патладжанени парчета с песто и моцарела – ще ви накара да се изправите и да му обърнете внимание. И какво ако го сервираме в богат доматен бульон подправен с малко чесън и лук? Супата има прекрасен вкус и черните ивици от патладжан са в контраст с брилянтно червената супа,което привлича погледа.От къде идва това ястие? Не от едно място,но парченца от пъзела са събрани от цяла Италия.
ПРОДУКТИ :• Около 1/2 чаша зехтин Екстра Върджин
• 2 средни глави лука, нарязани на 1/4-инчови кубчета
• 4 скилидки чесън, финно нарязани
• сол и пресен черен пипер (на вкус)
• 450 грама узрели домати, грубо нарязани
• 1 чаена лъжица захар
• 1 хубав патладжан, разделен на 1/2 инча по средата на 8 резени
• 2 чаши вода
• 1/2 чаша нарязан пресен босилек, плюс 4 листа за гарниране
• 1/4 чаша песто
• Четири 1/4-инча парчета прясна моцарела
• Четири 1/2-инча дебели парчета обикновен хляб, горе долу парчетата да са със същите размери като патладжана
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
1.Загрейте две супени лъжици зехтин в голям съд за супа на средна температура.Прибавете лука и чесъна,подправете със сол и черен пипер,и оставете на котлона да се готви до готовност,7-8 минути.Прибавят се доматите и захарта,намаляват се градусите и се оставя да се готви още 25 минути.
2.Докато доматите се готвят,подправете 8 -те парчета патладжан със солта и пипера.(ако имате за повече от 8 парчета отделете остатъка за друга употреба или отстранете).Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голям тиган на средно-висока температура.Прибавете резените патладжани и запържете от двете страни до златисто кафяви и приключете готвенето.Преместете от котлона и охладете.
3.Прибавете вода към доматите и оставете да кипне,след това намалете температурата и оставете да се задуши 5 минути.Разбийте с миксер и прецедете с финна цедка.Върнете доматената супа на котлона,прибавете нарязания босилек и я оставете още 5 минути.
4.Загрейте фурната на 375 градуса.
5.Размажете на резените патладжани песто.Сложете парче моцарела на четири от парчетата.Покрийте ги с другите четири резени патладжан,със страната намазана с песто надолу,за да се получи сандвич.
6.Намажете хляба с две супени лъжици зехтин и поставете на малък лист за печене.Оставете ги във фурната докато стане златисто кафяв цвят.Сложете върху готовия хляб парче от патладжанения сандвич и го върнете да се нагрее докато сирене не започне да се размеква.
7.Докато сандвичите се приготвят,подгрейте отново доматения булъон.
8.Сложете по един сандвич от патладжан на дъното на всяка гореща купа.Сипете от доматената супа около всеки сандвич.Напръскайте със зехтин,гарнирайте със листата босилек и сервирайте веднага.
ЗА 4 ПОРЦИИ