Macaroni – Макарони
Spaghetti – Спагети
Bucatini – Кухи спагети
Canelloni – Големи тръби от тесто за пълнене
Cavatappi – Паста/макарони/ с форма на тирбушон. Познати са още като callentani и спирали.
Conchiglie – Паста с форма на черупка на мида
Campanelle – Паста с форма на камбана с набран ръб в единия край
Cavatelli – Паста с къса дължина,по твърда. Наименованието идва от глагола cavare – на кухо.
Couscous – Кус-Кус – паста с форма на зърно.
Farfalle – Паста с форма на пеперуда или папионка
Fiori – Паста с форма на цвете
Fusilli – Паста с форма на тройна или двойна спирала.Среща се в различни цветове.
Fettuccine – Паста с форма на лента широка ок. 6,5мм.
Lanterne – Паста с форма на заоблени хребети
Lasagne – Лазаня
Linguine – Сплескани спагети.
Mostacciole – паста ,която се бърк с пенето. Различава се по това че не е набраздена с линии. Познати са и като гладки пене.
Penne – Паста с форма на средно дълга тръба с хребети, с нарязани по диагонал краища.
Penne Rigata – Пене с ръбести страни.
Pappardelle – Паста с форма на дебела плоска лента.
Pelmeni – Пелмени.Кнедли пълни с месо.
Rotelle – Паста с форма на колело на вагон
Ravioli -Равиоли.
Tagliatelle – Паста с форма на лента доста по тясна от Фетучини 6,5 мм.
Tortellini – Тортелини.Паста с форма на ринг пълнена със смес.
Torchio – Паста с форма на факла