За направата на 24 крокети:
Съставки:
3 чаши пилешки бульон
1 чаша вода
2 супена лъжица зехтин
1 малък лук, нарязан на ситно
1/2 чаши ориз
1/2 чаша доматен сос
1/2 чаша настъргано сирене Пармезан
1 жълтък, разбит
сол на вкус
пресен черен пипер на вкус
2 парчета пушена шунка, 1/4-инча парче
1/3 чаши зелен боб или аспержи,нарязани и бланширани
4 парчета сирене моцарела,нарязана на 1/4-инча
царевично олио или обикновенно за пържене
3 яйца,разбити
2 чаши сухи хлебни трохи
Приготвяне:
Сложете пилешкия бульон и водата да се варят в тенджера на печката.Намалете температурата докогато-заври.
Ризото:
Нагрейте зехтина в тенджера.Прибавете лука;да омекване, 5-10 минути.След това прибавете ориза и продължете готвенето на средна температура,открито, 3-4 минути,докато от вън всяко зрънце на ориза стане прозрачно,а във вътрешността има малко бяло.Прибавете черпак от бульона (1/4 до 1/2 чаша) и разбъркайте.Когато течността изври,прибавете нов черпак от бульона и продължете да разбърквате.Дръжте зрънцата влажни през цялото време.Разбърквайте често,като прибавяте по черпак бульон докато не свърши.
Гответе 18-20 минути,докато ориза е твърд но нежен,без тебеширения център.Ако е необходимо,прибавете гореща вода ако ви е свършил бульона,а ориза не е готов.Продължете готвенето,бъркайки го, докато течността изври и ориза стане много сух.Свалете от котлона. Прибавете доматения сос и сиренето Пармезан. Смесете добре.Охладете го напълно.Прибавете жълтъка и смесете добре отново.Овкусете със сол и пипер.За по лесно пипане за оформянето на крокетите оставете ризото да се охлади поне един час.
Пълнеж:
В малка купа смесете шунката,зеления боб или аспержите и парчетата моцарела.
Финално приготвяне:
Работете с ½ от ориза за сместа,а другата половина оставете да стои в хладилника.Сложете 2 супени лъжици от оризовата смес да покрие дланта на едната ръка.Сложете 1 супена лъжица от пълнежа в центъра.Внимателно затворете ръката си около пълнежа.Използвайки двете си ръце да оформите сместа в овална форма във формата на голямо яйце.Подредете крокетите на готварски лист и продължете докато ви свършат съставките.
Загрейте олиото на 375 градуса.
Потопете крокетите в разбитите яйца и след това ги оваляйте в хлебните трохи.Сложете ги на лист за готвене или лъсната хартия. Пържете кюфтенцата няколко минути докато станат златисто кафяви около 45 секунди.Махнете и ги оставете да се отцедят от мазнината.Сервирайте горещи,топли или на стайна температура.