Състезанието е отворено за всички професионални готвачи
1 място – 5 000 лв. + професионални обувки Birkenstock на фирма КЛОГ ЕООД.
2 място – 1 500 лв.
3 място – 500 лв.
Участниците ще преминат през два кръга.
Кръг Първи: Отборно участие по предварително заявена рецепта.
Кръг Втори: „Черна Кутия”, в който ще участват само първите 10 отбора, набрали максимален брой точки.
Промени в структурата на менюто могат да се правят само в писмен вид до организаторите/ Техническото жури.
Имайте предвид, че промените могат да се правят не по късно от 27 Октомври 2023г. Всеки участник ще получи потвърждение.
Краен срок за записване и подаване на документи 27 Октомври 2023г.
Един от основните критерии на журито при оценяването на всички ястия е списъка с продукти и метода на работа. Трябва да бъдат професионално презентирани с кратко описание. Освен регистрационната карта е нужно и изготвянето на меню на лист/ А4, който да бъде изпратен към организаторите.
Правилно наименование на ястията е задължително.
Ястията/ експонатите не трябва да са оценявани на кулинарни състезания до този момент.
Всеки участник трябва сам да подсигури необходимите продукти по предварително направеното от него меню. Това правило важи за първите кръгове на Най-добър Готвач на България, Най-добър Кулинарен отбор на България и Тематичните къси дисциплини, където се изисква подсигуряване на гарнитури, сосове и добавки.
Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрени от организационния комитет и техническото жури.
Никаква предварителна подготовка няма да бъде разрешена. Освен изброените продукти:
– зеленчуци, плодове – измити, почистени, но не нарязани;
– картофи – измити и обелени, но не нарязани;
– лук – обелен, но не нарязан;
– основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени;
– позволено е да се махнат люспите и костите на рибата;
– позволено е да са махнати костите на месото.
Неядливи продукти не трябва да се използват.
Кандидатите трябва да предоставят за проверка всички свои продукти пред отговарящият за кухнята комитет, преди започване на състезанието. В случай на неизпълнение на тази задача организаторите си запазват правото да предприемат допълнителни мерки в съответствие с характера на нарушението.
I КРЪГ – ТРИ СТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА
Всеки един отбор трябва да приготви три степенно меню на свободна тема, по предварително заявена рецепта, за два (2) куверта : супа, предястие и основно.
Всеки отбор има право точно на 2 часа (120 минути).
Ястията се дават на журито заедно с карта с описание на технологията.
Три степенното меню трябва да включва следните ястия:
1. ТОПЛА СУПА отворена тема
2. ПРЕДЯСТИЕ БЕЗ МЕСО отворена тема
3. Основнов ястие БАЛОТИН ОТ ЦЯЛО ПИЛЕ с ГАРНИТУРА и СОС по избор
Във втория финален кръг/ Black Box ще вземат участие 10-те най-високи резултата от Първия предварителен кръг в дисциплината “Най-добър кулинарен отбор на България”. Организаторите ще предоставят кутии с продукти съдържащи абсолютно еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници. Съдържание на кутиите ще бъде известно единствено на организаторите и ще бъде пазено в стриктна конфиденциалност до самият момент на започване на Втори Кръг. Организаторите ще осигурят отделна маса, предоставяща на участниците множество подправки и други продукти, необходими за овкусяване, украсяване и презентиране на приготвените от тях ястия.
Не се позволява никакво внасяне на допълнителни продукти освен предоставените от организаторите.
Всеки участник в Black Box на Най-добър кулинарен отбор на България ще разполага с 15 мин. за създаване на рецепта и с 90 минути за приготвянето на предястие (топло или студено, супа или салата), основно ястие, и десерт по две порции – по една за журито и една за снимки и публика. Ястията се дават на журито заедно с карта с описание и кратка технология.
Подготовка работно място | 5 точки |
Хигиена и загуба/изхвърляне храна | 10 точки |
Правилна професионална подготовка /работни умения, техники, работен процес/ | 20 точки |
Сервиране | 5 точки |
Презентация | 10 точки |
Вкус | 50 точки |
|
|
ОБЩО БРОЙ ТОЧКИ ЗА ВСЯКО ЯСТИЕ | 100 |
ОБЩО БРОЙ ТОЧКИ ЗА ЦЯЛОТО МЕНЮ | 300 |
ПОЛОВИН ТОЧКИ НЕ СЕ ДАВАТ |
|