Индивидуално съревнование за готвачи
Участие в надпреварата „Паста за купата на Делита Трейд” ще вземат само първите 10 претендента по реда на тяхното записване.
Един от основните критерии на журито при оценяването на всички ястия е списъка с продукти и метода на работа. Трябва да бъдат професионално презентирани с кратко описание. Освен регистрационната карта е нужно и изготвянето на меню на един лист/ А4, който да бъде изпратен към организаторите.
- Правилно наименование на ястията е задължително.
- Ястията/ експонатите не трябва да са оценявани на кулинарни състезания до този момент.
- Всеки участник трябва сам да подсигури необходимите продукти по предварително направеното от него меню.
- Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрени от организационния комитет и техническото жури.
- Не се допуска внасяне на друг вид паста за тази категория.
- Никаква предварителна подготовка няма да бъде разрешена. Освен изброените продукти:
– зеленчуци, плодове – измити, почистени, но не нарязани;
– картофи – измити и обелени, но не нарязани;
– лук – обелен, но не нарязан;
– основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени;
– позволено е да се махнат люспите и костите на рибата;
– позволено е да са махнати костите на месото
- Не ядливи продукти не трябва да се използват.
- Кандидатите трябва да предоставят за проверка всички свои продукти пред отговарящият за кухнята комитет, преди започване на състезанието. В случай на неизпълнение на тази задача организаторите си запазват правото да предприемат допълнителни мерки в съответствие с характера на нарушението.
- Промени в менюто могат да се правят само в писмен вид до организаторите.
Имайте предвид, че промените могат да се правят не по късно от 15 Април 2022г. Всеки участник ще получи потвърждение.
Тема: ВЕГЕТАРИАНСКА ЗАТВОРЕНА ПРЯСНА ПАСТА, приготвена с брашно……………., ЗА КУПАТА НА ДЕЛИТА ТРЕЙД ООД със задължителен продукт спанак
Брашната за замесване на пастата се подсигуряват от фирма Делита Трейд и са следните видове:
– БРАШНО ОТ ТВЪРДА ПШЕНИЦА SEMOLA „REGGIO DI FARINA“
– БРАШНО ОТ ТВЪРДА ПШЕНИЦА ДВОЙНО СМЛЯНО (SEMOLA RIMACINATA) „REGGIO DI FARINA“
– ИНТЕГРАЛНО БРАШНО/ПЪЛНОЗЪРНЕСТО ПШЕНИЧНО БРАШНО/ Grandi Molini Italiani „GMI“LINEA –PRIMO INGREDIENTE
Всеки състезател, ще получи нужното му количество брашно за замесване на тестото в състезателния бокс.
Всеки участник ще подсигури необходимите си допълнителни продукти сам, по предварително направенo от него меню.
Приготвят се 2 порции паста (в две чинии), една за оценка от журито и една за официална снимка и презентация пред публиката.
Всеки участник има право точно на 60 минути за приготвяне на ястието си, и 5 минути за влизане и 10 за почистване и излизане от бокса, както следва:
– 5 минути за подготовка на работното място
– 60 минути за приготвяне на ястията
– 10 минути за почистване на работното място
Излизане от времето ще бъде санкционирано от организационния комитет и журито.
Участника се състезават самостоятелно по време на цялото състезание, като няма право да ползва помощници освен „стюард” – хигиенист. Препоръчваме да си подсигури свой „стюард-хигиенист”.
- Процес на приготвяне и почистване на работното място – 10 точки
- Правилен и професионален начин на готвене, с модерни технологии – 20 точки
- Презентиране и сервиране – 30 точки
- Вкусови качества- характеристики (вкус, цвят, визия) – 40 точки
Максимум точки – 100 за всеки курс. Половин точки не се използват.
Сертификат за участие ще бъде даден на всички участници.
1во място Златен медал, Диплома, предметни награди и Парична награда
2ро място Сребърен медал, Диплома, предметни награди
3то място Бронзов медал, Диплома, предметни награди