Индивидуално съревнование за готвачи
ОСНОВНИ КРИТЕРИИ
Един от основните критерии на журито при оценяването на всички ястия е списъка с продукти и метода на работа. Трябва да бъдат професионално презентирани с кратко описание. Освен регистрационната карта е нужно и изготвянето на меню на един лист/ А4, който да бъде изпратен към организаторите.
- Правилно наименование на ястията е задължително.
- Ястията/ експонатите не трябва да са оценявани на кулинарни състезания до този момент.
- Всеки участник трябва сам да подсигури необходимите продукти по предварително направеното от него меню.
- Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрени от организационния комитет и техническото жури.
- Никаква предварителна подготовка няма да бъде разрешена. Освен изброените продукти:
– зеленчуци, плодове – измити, почистени, но не нарязани;
– картофи – измити и обелени, но не нарязани;
– лук – обелен, но не нарязан;
– основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени;
– позволено е да се махнат люспите и костите на рибата;
– позволено е да са махнати костите на месото
- Не ядливи продукти не трябва да се използват.
- Кандидатите трябва да предоставят за проверка всички свои продукти пред отговарящият за кухнята комитет, преди започване на състезанието. В случай на неизпълнение на тази задача организаторите си запазват правото да предприемат допълнителни мерки в съответствие с характера на нарушението.
- Промени в менюто могат да се правят само в писмен вид до организаторите.
Имайте предвид, че промените могат да се правят не по късно от 06 Май 2021 г. Всеки участник ще получи потвърждение.
ТЕМА И РЕГЛАМЕНТ
Тема: КАЧАМАК
Презентация: СВОБОДНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ, задължително да бъде сервирано в ГЮВЕЧЕ, САЧ, КЕРЕМИДА ИЛИ СТОМНА.
Задължителен продукт: РОЗА
Състезателите трябва да приготвят 2 порции (в две чинии) топло основно ястие до 360 гр., една за оценка от журито и една за официална снимка и презентация пред публиката.
Всеки участник има право точно на 45 минути за приготвяне на темата. Излизане от времето ще бъде санкционирано от организационния комитет и журито.
Участника се състезават самостоятелно по време на цялото състезание, като няма право да ползва помощници освен „стюард” – хигиенист. Препоръчваме да си подсигури свой „
Основен критерий за оценка от журито за всички ястия са използваните продукти и метода на работа. Ястията трябва да бъдат креативни, професионално презентирани, в модерен стил и с кратко описание.
КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА
- Процес на приготвяне и почистване на работното място – 10 точки
- Правилен и професионален начин на готвене, с модерни технологии – 20 точки
- Презентиране и сервиране – 30 точки
- Вкусови качества- характеристики (вкус, цвят, визия) – 40 точки
Максимум точки – 100 за всеки курс. Половин точки не се използват.