ОСНОВНИ ПРАВИЛА
Участниците ще преминат през три кръга.
Тема: България – Люлка на цивилизацията. Тема: Тракйско златно съкровище
1.Първи кръг, Скулптура: 120 минути / 19.04.2018г / начало 16:00 ч., край 18:00 ч.
Индивидуално участие по зададената тема, оценка на изпълнение, визия, спазване на параметри и използвани техники. Експонатите от този кръг се приготвят предварително и при нужда се завършват на място.
2.Втори кръг: 150 минути / 20.04.2018г / начало 12:00 ч., край 14:30 ч.
Десерт: 4 индивидуални порции презентирани в 4 отделни чинии по избор на участника на тема: Българска роза
И 12 петифури с основен продукт Българско саламурено сирене и задължителна декорация Българска шевица. Петифурите се презентират в едно плато
И двете задължителни дисциплини имат и тест, с дегустация за вкус, освен визия и техника.
3.Трети кръг: 15 минути / 20.04.2018г / начало 15:30 ч., край 15:45 ч.
Теоритичен писмен тест за основни техники в сладкарството, затворени въпроси.
ПЪРВИ КРЪГ
/без дегустация/
- Скулптура от шоколад или захар (кристална бяла захар, пудра захар, изомалт, глюкоза, декомалт, пастиаж и др.). Скулптурата трябва да бъде с височина минимум 50 см. Използването на продукти от нехранителен материал (пример: Метални конструкций, стириопор и др.) ще бъдат строго санкционирани. Излагането на торти от захарен фондан, шоколад и други няма да се зачете като скулптура.
ВТОРИ КРЪГ
/с дегустация/
2.Десерт: 4 индивидуални порции презентирани в 4 отделни чинии по избор на участника на тема: Българска роза
Десерт с тема Българска роза трябва да бъде приготвен в 4 индивидуални чинии, порции с грамаж до 120 грама, всеки.
12 петифури с основен продукт Българско саламурено сирене и декорация Българска шевица. Индивидуално тегло на всяка петифура да не превишава 30гр. Задължително се сервират в едно-/ плато чиния, огледало, поднос/ без допълнителни помощни средства за повдигане и изкуствени или не хранителни орнаменти и декорации.
10 минути за подготовка на работното място
130 минути за приготвяне на изделието
10 минути за почистване на работното място
Всеки участник ще подсигури необходимите си продукти сам, по предварително направена от него рецепта, както и трябва да донесе със себе си необходимия набор от инструменти и нужната му за участието и презентацията посуда.
Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта, одобрена от организационния комитет.
Разрешено е внаснето на пандишпан за 12те петифури не нарязан и подробно описан като технология и вложени продукти.
Разрешено е внасянето на заготовки, декорации, мусове и сосове нужни за презентациите по зададената тема само, когато са необходими повече от 100 минути за приготвянето им. Описването им в технологичната меню карта е задължително!
ТРЕТИ КРЪГ
/Теория/
- Теоритичен писмен тест в рамките на 15 минути
- Тестът няма да включва отворени въпроси
Критерии за оценяване:
Нововъведения/ Представяне
Включва апетитен външен вид, съвременен стил при направата
0-20 точки
Композиция/ Дизайн
Съгласуване на вкуса и цвета, практичност, смилаемост
0-20 точки
Правилна Професионална Подготовка
Правилна подготовка на храната, отговарящо на днешното съвременно сладкарско изкуство и спазване на зададената тема и концепция
0-20 точки
Аранжиране/ Сервиз
Чисто аранжиране, спазване на зададените критерии
0-20 точки
Вкус
0-20 точки
Теоритични познания
0-20 точки
Контакти за записване:
Диана Калдръмова
0897854720