На 16 декември с любезното домакинство на Гранд хотел Димят и в партнъорство с Българската асоциация на професионалните готвачи /БАПГ/ , БАСВ проведе първо като формат събитие наречено‘’Коледна Кулинарна Фиеста – кулинарен „сблъсък“ между осемнадесет невероятни непрофесионални готвачи, членове на БАСВ на тема „Ястието на моето коледно вино“.
Участниците приготвиха авторски ястия под наблюдението на жури съставено от изявени професионални готвачи – членове на Българската асоциация на професионалните готвачи :
ШЕФ ПЕТЪР ЙОРГОВ /ПРЕДСЕДАТЕЛ/
- – главен готвач в р-т „Ди Вайн“ – Варна
- – Готвач №1 на България за 2009 г.
- – участник в Национални отбор на България на Кулинарната Олимпиада 2012г в Германия
ШЕФ СТОЯН ПЕНЕВ
- – главен готвач в х-л „Аqua Veiw“ – Варна
- – златен медал категория „Десерт“ международен фестивал „Перлата на морето“ Хърватска, март 2010
- – Националната кулинарна купа 2012 – 1-во място отборно
- – участник в Национални отбор на България на Кулинарната Олимпиада 2012г в Германия
ШЕФ ИВАЙЛО ДИМИТРОВ
- – главен готвач к-с „Хоризонт“ – Варна
- – участник в Национални отбор на България на Кулинарната Олимпиада 2012г в Германия
- – участник в Националната кулинарна купа 2011 – 1-во място отборно
ЖИВКО ДИМИТРОВ
- – член на БАПГ/Българска асоциация на професионалните готвачи/
- – участник в Националната кулинарна купа 2011г, -1-во място отборно
НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ
- – член на БАПГ/Българска асоциация на професионалните готвачи/
- – участник в Националната кулинарна купа 2012 – 2-ро място
ЕЛЕОНОРА ДАМЯНОВА
- – главен сладкар в р-т „Ди Вайн“ – Варна
- – Сладкар №1 на България за 2010 г.
ВАСИЛ ИВАНОВ
- член на БАПГ/Българска асоциация на професионалните готвачи/
СТЕФКА СВЕЩАРОВА /БАСВ/
Димитър Раданов представи – Талиателе със скариди
Диана Раданова представи – Пълнени калмари
Татяна Прокопова представи – Патладжанени рулца с кайма и Сладкиш с бадеми и зехтин
Десислава Филипова представи – Филе от лаврак върху аспержи и тиква, и „Павлова” с нар и филирани бадеми
Отборът на Надя Стефанова , Мария Добрева и Деян Добрев представи – Трюфели от патешки дроб , Мини коктейли с авокадов крем, Телешко с манатарки териаки и Мус от 2 вида шоколад със сос от червени плодове
Отборът на Геновева Савова и Виолета Василева представи – Филе от пъстърва, запечена със зеленчуци със сос от скариди и Торта с черен шоколад и бадеми
Кристина Кирякова представи – Свинско филе със сини сливи и бекон, и Панакота с шоколад и кафе
Кирил Бориславов представи – Патешки гърди с див ориз и цитрусов сос, и Шоколадов кейк
Стоян Стоянов представи – Стек от говеждо бон филе с аспержи и кълнове
Отборът на Севдалина Чакърова и Светла Недева представи – Топките на шефа и Франкски лучник
Румен Янков представи – Роле от крехко заешко месо и Коледна елха
Отборът на Албена Свещарова, Коста Канариев, Виолина Николова представи – Пълнена тиква с горски гъби
Критерии на журито – ПРАКТИЧЕСКА ПОДГОТОВКА,ИНОВАЦИЯ, ВКУС, ТЕХНОЛОГИЧНА ПОДГОТОВКА, ПРЕЗЕНТИРАНЕ НА ЯСТИЕТО, ПРЕЗЕНТИРАНЕ НА ВИНО/ реколта, сорт, регион/
След оспорвана надпревара и с бурните аплодисменти на публиката шестчасовото състезание приключи и връчихме следните награди
Голямата награда от БАПГ- Членство в Българската асоциацията на професионалните готвачи:
Десислава Филипова /Филе от лаврак върху аспержи и тиква, и „Павлова” с нар и филирани бадеми/
I-во място/голямата награда от БАСВ безплатен винен тур организиран от БАСВ за сезон 2012/2013
Кристина Кирякова / Свинско филе със сини сливи и бекон, и панакота с шоколад и кафе/
II-ро място
Надя Стефанова , Мария Добрева и Деян Добрев /Трюфели от патешки дроб , Мини коктейли с авокадов крем, Телешко с манатарки териаки и Мус от 2 вида шоколад със сос от червени плодове/
III –то място
Геновева Савова и Виолета Василева /Филе от пъстърва, запечена със зеленчуци със сос от скариди и Торта с черен шоколад и бадеми/
Най-добро основно ястие
Румен Янков /Роле от крехко заешко месо/
Стоян Стоянов /Стек от говеждо бон филе с аспержи и кълнове/
Най-добро предястие
Севдалина Чакърова и Светла Недева /Франкски лучник/
Албена Свещарова, Коста Канариев, Виолина Николова /Пълнена тиква с горски гъби/
Най-добър десерт
Десислава Филипова /„Павлова” с нар и филирани бадеми /
УС на БАСВ благодари на Професионална Гимназия по Туризъм – Варна и на Колеж по Туризъм –Варна за съдействието и подкрепата!
Благодарим на всички участници, спонсори и публика да осъществим този Кулинарен празник!