Международен шампионат по пица
I Trofeo MAR NERO – Bulgaria
12-13 Септември 2011 година – Варна (България)
Италиански ресторант „ПИЦАРАДО” Варна-Морско казино
Организатори
- БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПИЦАРИТЕ
- СВЕТОВНА ИТАЛИАНСКА ФЕДЕРАЦИЯ НА ПИЦАРИТЕ
- БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГОТВАЧИ
Първият Международен шампионат по пица за Купата на Българя ще се проведе на 12-13 септември 2011 във Варна, в италиански ресторант ПИЦАРАДО, намиращ се в комплекс Морско казино (централен вход на Морската градина), където пицари от България, Италия, Франция и други държави ще се състезават за Купата на България в Категория: Пица Класика-Кръгла.
Събитието ще предостави възможност на всички участници да покажат своите умения в правенето на пица и да се развиват в професионално отношение.
Как да се стигне до ресторант ПИЦАРАДО:
От Летище Варна: Такси или автобус No. 409 до спирка Севастопол и след това по пешеходната алея посока Морската градина. Ресторант ПИЦАРАДО се намира в Морската градина, комплекс Морско казино.
От Ж.П.Гара Варна: с такси. до паркинга на Фестивален Комплекс Варна и след това по пешеходната алея посока Морската градина.
ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО
Понеделник, 12 септември:
09:00 Регистрация на участниците, записали се предварително в конкурса и на тези,които в момента желаят да се присъединят (с предимство са участниците, които са се записали предварително и които са платили авансово).
Регистрираните вече участници ще получат комплект дрехи за състезанието – шапка, фланелка, предна престилка и сертификат за участие.
10:30 -18:00 Провеждане на състезанието.
Вторник, 13 септември:
18:00 Пристигане на състезателите и съдиите за подготовка на гала вечерята.
19:00 НАГРАЖДАВАНЕ на състезателите и представяне на журито ,официалните гости , спонсори и организаторите на състезанието.
20.00 ГАЛА ВЕЧЕРЯ
22.00 Разрязване на тортата на “I Trofeo Mar Nero- BULGARIA 2011’’
КАТЕГОРИЯ „ПИЦА КЛАСИКА-КРЪГЛА“
Награди ще бъдат връчени за 1-во (шампионската титла), 2-ро и 3-то място.
Ще има „Награда за пицар дошъл от най-далечно място“.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ 2011
Международният шампионат по пица „Купата на България“ е отворен за всички пицари (мъже и жени), които са навършили 18-години, членуващи към национални и международни асоциации на пицари, или като представители на своя пицария. Участниците могат да се регистрират на интернет сайтовете: www.pizzarado.com, www.federazioneitalianapizzaioli.com, www.bapc.bg
В състезанието ще участват първите 30 записали се кандидати.
Предварително записване и допълнителна информация може да получите на:
Радостин Кирязов – организатор и президент на БАП.
00359/ 888 922 489 b.a.pizzaioli@abv.bg
Красимира Славкова krasimira.slavkova@bapc-bg.com
BG-Модул за записване
Пицарите се състезават в:
• КЛАС „ПИЦА КЛАСИКА-КРЪГЛА“
1.Темата на конкурса : Пица Excellence (пица гарнирана с качествени продукти използвани в съответния регион /държава/
2. Такса за участие – 40.00 лв. Включва комплект : шапка, тениска, престилка, сертификат за участие.
3. Всеки записал се състезател ще получи номер за участие.
4.Съдии ще проверяват качеството на всички продукти, с които се явяват състезателите.
5. Съдиите ще изискват старателно почистване на замърсените работни площи от участниците и ще докладват за пропуски на журито. Неизпълнението на параграф 5 по-горе ще доведе до дисквалификация от състезанието.
6. Конкурсът ще се проведе на Пещ с дърва тип ротационна- MORELLO FORNI.
7. Състезателите могат да носят униформата на тяхното сдружение или група, която представляват, или на техните заведения, но не е позволено да носят емблеми и отличителни знаци на фирми, различни от спонсорите на шампионата. Печелившите участници са длъжни да носят униформата получена от организатора и по време на награждаването. В противен случай те няма да получат наградата по време на церемонията.
8. Не е позволено на участниците да се явяват по време на състезанието с гривни, пръстени и други аксесоари, неотговарящи на хигиенните и санитарните разпоредби. За мъжете участници е забранено да бъдат с брада.При неспазване на правилата се отнемат 10 точки.
9. Преди започване на състезанието всеки състезател ще трябва да представи бланка, на която ще напише: име, фамилия,с ъстезателен номер, името на пицата, като се посочва вида на подготовката на тестото и използваните съставки.
10.След подадения сигнал СТАРТ от Директора на журито посоченият състезател започва подготовката на своята пица: разточва, гарнира, изпича я и когато е готова, я представя лично на съдиите – всичко това максимум 15 минути.Пицата трябва да се нареже на парчета и да се представи на журито за дегустация.
11. Пиците в конкурса ще бъдат оценявани от:
Съдия по техника на разточване и печене (Пица класика-кръгла)
Той ще оценява професионално и ще отбелязва с точки състезателя по следните критерии:
- подготовка и нарушения при пещта (30 до 100 точки)
- професионализъм (30 до 100 точки)
Точките по двата критерия се сумират и се добавят към гласовете на журито, оценяващи вкуса и изпичането на пицата.
ЖУРИ ПО ВКУС И ИЗПИЧАНЕ (Пица Класика Кръгла)
Журито по вкус, изпичане и приготвяне на пица, могат да задават и допълнителни въпроси на участниците по преценка.
Журито ще се състои от 5 членове, които ще оценяват по три критерия:
• Приготвяне на тестото (от 30 до 100 точки)
• Изпичане (30 до 100 точки)
• Вкусове и визия (30 до 100 точки)
Всеки състезател ще бъде оценен първо от съдиите по техника и изпичане и след това от журито на вкус и визия.Крайният резултат на журито ще се изразява в трицифрено число .Спечелилият конкурса състезател е този с най-много точки.
Победителят ще бъде удостоен със званието „Най-добър в Първия Международен шампионат по пица за „Купата на България – 2011″ I Trofeo Mar Nero-Bulgaria 2011.
12. Решението на съдиите е окончателно.
13. Забранява се предлагането на подаръци на членовете на журито.
14. Класирането и резултатите ще бъдат изложени на публично място същата вечер след награждаването.
15. Организаторите си запазват използване на всички рекламни права, фотографски и видео материали на победителите без парична компенсация на самите участници.
16.С участието си в шампионата участникът приема всички точки на общите правила и разпоредби, описани по-горе.
Други:
Организаторът е длъжен да осигури на участниците: кухня, тестомесачка – спирала, хладилник с температура + 4 ° C / 6 ° C , съблекалня, санитарно-хигиенни материали.
Организаторът осигурява също: брашно, мая, зехтин, лопати, шпатули.