На 08 Май 2007 година в хотелски комплекс „Царско село”, под егидата на Българската Асоциация на Професионалните Готвачи (БАПГ) и Занаятчийска камара Кобленц се събраха представителите на националните асоциации на готвачите на България, Сърбия, Хърватия,Босна и Херцеговина, Черна Гора, Словения и Гърция , за да учредят Балканска асоциация на професионалните готвачи.
Тази инициатива бе стартирана с помощта на Занаятчийска камара Кобленц и с финансовата подкрепа на Министерството за икономическо сътрудничество и развитие на Германия.
Веднъж годишно представителите на страните членки на Балканската асоциация ще се срещат на ротационен принцип и всяка страна ще бъде домакин за по една година за да (провеждат фестивал, конкурси ) и да дискутират проблемите на Балканските кухни и също да популяризират балканската кухня в световен мащаб.