22 IKA/КУЛИНАРНА ОЛИМПИАДА 2008
ЕРФУРТ,ГЕРМАНИЯС 2(два) бронзови медала и 2(две)дипломи се завърна Българския Национален Отбор от Кулинарната Олимпиада в Ерфурт,Германия
На 19.10.2008г. Българския отбор взе участие на дисциплината Show table и взе бронз в категория А и C и диплома в категория B.
На Категорията Ресторант на Нациите,където трябваше да приготвят 3 курс меню за 110 куверта взеха диплома.
На Категорията Ресторант на Нациите,където трябваше да приготвят 3 курс меню за 110 куверта взеха диплома.
Менюто,с което се състезаваха в категорията:
Топло предястие
Филе от калкан пуширано в зехтин и рибено кюфтенце със зелени билки върху зелена леща със сушена кайсия и черноморски рак,карамелизирани маслини,топло кьополоу,паприка холандез и пяна от мастика
Основно ястие
Агнешки гръб в мантия от манатарки,наденичка от праз,баница с овче сирене,агнешки момици в жу,пататник със син картоф върху бобен мус със сушени домати
Десерт
Мюрелизирана малина с домашен бонбон с портокалова захар,чипс сушени малини,шоколадова кора с малини и мус от маскарпоне и малинов сироп
Филе от калкан пуширано в зехтин и рибено кюфтенце със зелени билки върху зелена леща със сушена кайсия и черноморски рак,карамелизирани маслини,топло кьополоу,паприка холандез и пяна от мастика
Основно ястие
Агнешки гръб в мантия от манатарки,наденичка от праз,баница с овче сирене,агнешки момици в жу,пататник със син картоф върху бобен мус със сушени домати
Десерт
Мюрелизирана малина с домашен бонбон с портокалова захар,чипс сушени малини,шоколадова кора с малини и мус от маскарпоне и малинов сироп
Тази година България и Българската Асоциация на Професионалните Готвачи като пълноправен член на WACS участва за първи път с Националния си отбор.Като това е най-голямото състезание в кулинарните среди и се провежда на всеки 4 години.
Отбора заминал да представи България на Олимпиадата са:
Анрей Стоилов – капитан
Илиян Александров
Димитар Димитров
Пламен Стамов
Тони Иванов
Деян Димитров
Юри Балталийски
Елица Божинова
Анрей Стоилов – капитан
Илиян Александров
Димитар Димитров
Пламен Стамов
Тони Иванов
Деян Димитров
Юри Балталийски
Елица Божинова
И помагащи готвачи на отбора:
Емил Колев
Стоян Кирин
Явор Захариев
Николай Боруков
Румен Айдаров
Ивелин Кръстев
Станислав Стоянов
Йордан Николов
Петър Бъчваров
Емил Колев
Стоян Кирин
Явор Захариев
Николай Боруков
Румен Айдаров
Ивелин Кръстев
Станислав Стоянов
Йордан Николов
Петър Бъчваров
На Олимпиадата взеха участие 65 регионални отбора,10 военни,650 индивидуални готвачи,31 Национални отбора и 20 младежки Национални отбора,които се бориха за Олимпийска титла.Те имаха възможноста да участват в 20 категории,които обхващат всички области от кулинарията и сладкарството.
Кулинарната Олимпиадата се провежда през последните 100г. като в началато през 1896г. е започнало като кулинарно състезание във Франкфурт, след това през 1996г. започва да се провежда в Берлин,а сега се организира в Ерфурт. Започналото като международно състезание постепенно се превръща в Олимпиада,заради еднаквия начин,по който се тестват възможностите на готвачите и на спортистите на Спортната Олимпиада.
Всичко започна с грандиозно откриване на 18 Октомври където около 1600 готвача от повече от 50 държави присъстваха на парада на нациите облечени в техните национални готварски униформи,с което се даде официален старт на Олимпиадата.
На 19 Октомври България участва в първата си категотия,а именно Show table. Участието на Българския Национален отбор в категория топла кухня беше на 21.Отборите имаха на разположение 5 часа от 7 до 12:00ч. ,след което започна издаването на ястията за публиката и журито 110 порции.Официално състезанието за отборите свърши в около 14:00 следобяд.Участниците готвеха в напълно екипирани боксове или както ги наричат стъклени кутии като влязоха в пряка конкуренция в този ден 8 държави,а именно България,Дания,Финландия,Япония,Северна Корея, Унгария,Чехия и Холандия.
Олимпийски шампион стана отбора на Норвегия с 4 златни медала следван от Германския и Шведския Национални отбори