ISTANBUL INTERNATIONAL GASTRONOMY FESTIVAL
ИСТАНБУЛ МЕЖДУНАРОДЕН ГОТВАРСКИ
ФЕСТИВАЛ
5-ТО ИЗДАНИЕ
13ти – 17ти Декември 2007
С пореден успех се завърнаха българските готвачи, които представиха България на международното състезание в Истанбул.
Българския национален отбор се завърна от участие в Престижния Кулинарен Фестивал ISTANBUL INTERNATIONAL GASTRONOMY FESTIVAL, който се проведе за пети път в Истанбул от 13 до 17 декември 2007.Отбора беше придружаван от г-н Иван Манчев Заместник Председател на Българската Асоциация на Професионалните Готвачи и г-ца Красимира Славкова секретар на БАПГ. В него взеха участие представители от цял свят.
Оценяването на състезателите в отделните категории на Международния фестивал се извърши от авторитетно международно жури, съставено от членове на Световната асоциация (WACS).То се проведе в Изложбения център TUYAP Beylikduzu Exibition Center, Istanbul.Зрителите,които бяха там имаха възможност да наблюдават освен състезанието и изложението за Ресторантъорството и Хотелиерството 21st Hotel & Restaurant Equepments Fair,в което взеха участие около 300 международни фирми и множество професионалисти от Турция , Египет , Индия, Сърбия, Китай, Русия и много други.
Отбора изпратен от Българската Асоциация на Професионалните Готвачи се представи много добре.Той беше съставен от 8 готвачи от цялата страна.Като те взеха участие в 12 дисциплини и се завърнаха с цели 9 отличия-2 сребърни медала,4 бронзови и 3 грамоти за България.
Елица Божинова Lucky,София участва в две дисцеплини-Restaurant plated sweets (ресторантъорски десерт, дисплей),за което взе бронзов медал и Restaurant plated sweets (ресторантъорски десерт, практичен).
Александър Чобанов Lucky,София участва в две дисциплини-Restaurant plated sweets (ресторантъорски десерт, практичен) и получи грамота и Decoration Celebration cake Royal icing(декоративна празнична торта)отличена с бронзов медал.
Весела Веселинова Lucky,София се представи в четири дисцеплини-Marzipan (марципанова фигура),за което има сребърен медал,Wedding cake (свадбена торта) с грамота,Miniatures (миниатюри) взе бронз и Miniature Sugar Flowers (миниатюрни захарни цветя) също със бронзов медал.
Петър Янков ресторант Амстердам,Пловдив участва в дисциплината Lamb dish (Агнешко ястие) и взе грамота.
Диан Димитров хотел La Perlе Noirе,Бургас участва в класовете Original Fish Dish (Оригинално рибно ястие) и Cuisine Modern (Модерно ястие),където има сребърен медал.
Отбора се представи също много добре.Като в него участваха Пламен Стамов(Капитан на отбора)Хотел Астера Златни пясъци,Георги Рахнев Хотел Астера Златни пясъци,Георги Секулидис Хотел Астера Златни пясъци.Състезаваха се в дисциплините Practical Team и Team Grand Prix(Black Box).