НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА БЪЛГАРИЯ 2011
IV издание
13 и 14 май 2011 г.
с любезното съдействие на „Международен панаир Пловдив” АД и Община Пловдив
ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР ЮНИЛИВЪР БЪЛГАРИЯ
Национална Кулинарна Купа България 2011 е най-голямото кулинарно състезание провеждано на територията на Република България, даващо изява на готвачи и сладкари от цялата страна да покажат кулинарни умения и да премерят сили.
За първи път тази година част от състезанието беше категория карвинг , която се организира съвместно с Българска Асоциация по карвинг.
Организатор на мероприятието е Българска Асоциация на Професионалните Готвачи (БАПГ), която има любезното съдействие на управата на Международния Панаир гр.Пловдив.Партньор на събитето Съвет по Туризъм Пловдив.
Състезанието се проведе и журира при стриктно съблюдаване на правилата на Световната Асоциация на Готварските Гилдии /WACS/.
Целта на конкурса е да демонстрира таланта на най-добрите майстори кулинари в България,които създават своеобразни стандарти за кулинарно майсторство в нашата страна.
В КАТЕГОРИЯТА БЛАК БОКС ЗА ПРЕМИНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ СЕ ПРОВЕДЕ И СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФИЛЕТИРАНЕ НА СЬОМГА.
Жури – 3 – членно (Marine Harvest – Bjarte Nessa, БАПГ, Метро К&К – Георги Ерменков,Андрей Стоилов БАПГ)
Председател на Журито – Bjarte Nessa
Продукт – сьомга 4/5кг.
Награди – 1ва награда, пътуване до Норвегия (края на август, началото на септември) – посещение на ферма за сьомга и аква култури
Правила и Критерии за оценяване
Транжиране на цяла риба Сьомга размер 4/5 в две филета E TRIM
TRIM E стандарт
1. Отстраняване на гръбнак и коремни кости
2. Отстраняване на гръбни перки
3. Отстраняване ключична кост
4. Отстраняване на коремните мазнини и перки
5. Отстраняване на остатъчните ребрени и гръбначни кости
6. Отстраняване цялостно на коремна част
7. Отстраняване на опашна част
8. Окончателно разфасоване
9. Отстраняване на кожата
Критерии за оценка
За Качество 0-10 точки
Необходимо е филетата да са спрямо спецификациите, дадени от Журито.Точки ще се отнемат за разкъсвания повърхността на филето, остатъци кожа и неотстранени ребрени и гръбначни кости.Финалният продукт трябва да бъде с адекватен търговски вид.Всеки член на журито ще оцени и даде точки индивидуално.
Максималният брой точки на участник е 30.
Готов Продукт 0-15 точки
Теглото на всяка риба ще бъде измерено, както в последствие и на готовия продукт
0-45% – 0 т
45-50% – 5т
50-53% – 7т
54-56% – 10т
57-58% – 15т
59-60% – 10т
61-62% – 7т
62-65% – 5p
66+% – 0т
Бързина – 0-15т
Филетирането ще започне с думата СТАРТ .Участниците трябва да приключат като чуят СТОП .
0-5мин – 15т
5-10 мин – 10т
10-15мин – 5т
След 15 минути всички участници трябва да са приключили.
HАССР 0-5т
Журито ще оцени всички участници индивидуално с максимален брой точки 15 (3 x 5)
Критерий за оценка
Чиста маса преди и след филетирането.Използване на ръкавици.Цялостно съблюдаване на хигиенните норми и критични точки.
За записвания и информация – До 11 Май 2011г.
Красимира Славкова
0897 854 720 / krasimira.slavkova@bapc-bg.com
ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ
ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ КУЛИНАРЕН ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ
ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ
ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ МЛАД ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ
Национална Кулинарна Купа 2011
Жури
___________________________________________________________________________________
Пламен Петров – главен готвач, р-т Саут Парк.
Пламен Петров е потомствен готвач през 2008 е класиран на първо място за авторска кухня.
Носител е на почти всички възможни награди у нас и в чужбина за кулинарно изкуство. Един от първите, които са вкусили от уменията му, е бил Тодор Живков. Майсторът е бил и личен готвач на нашия посланик в Рим в продължение на 6 години. Работил е дълги години в най-елитните заведения в чужбина – в Майорка, Рим и Мюнхен. Сред ВИП клиентите му са били знаменитости като Марая Кери, Джовани Трапатони, Румениге, Клинсман, Петър Стоянов, Желю Желев и дори Аертон Сена.
Има бронзов медал от Международното състезание в Истанбул с Националния отбор на България. ___________________________________________________________________________________
Андрей Стоилов- е член на управителния съвет и един от съорганизаторите на Българската Асоциация на професионалните готвачи.
Готвач е от 1993 г. Работил е 7 години за веригата „Хилтън“, 5 от тях като зам.-главен готвач.В момента е главен готвач на хотел Метрополитън София.
Той е носител на редица титли за България.През 2006 е награден със златен и сребърен медал от Международното състезание в Ниш.Има бронзов медал от ЕвроАзия 2008 и два златни медала от ЕвроАзия 2010,златен медал Скриада 2009.На последната Олимпиада в Ерфурт беше капитан на Националния отбор и има 2 бронзови медала и 2 дипломи.
___________________________________________________________________________________
Георги Георгиев се занимава с професионално готварство от 21 години.
Завършил е специализирани курсове по готварство. Завършил е висше икономическо образование, специалност „Счетоводство и контрол“ във Варненския свободен университет.
Специализира се в италианската кухня в Северна Италия. За няколко години изпълнява и длъжността Главен готвач на Националния отбор по футбол на Република България.
За период от 10 години е Главен готвач на Енотека Уно, гр. София. Вицепрезидент и член на Управителния съвет на Евро-Ток България. Собственик на фирма „Биорест“ ЕООД, която се занимава с продажба на хранителни добавки за модерната кухня, т. нар. молекулярна гастрономия.
___________________________________________________________________________________
Илиян Александров е член на БАПГ и Националния отбор по кулинария.
Има своята диплома от професионална гимназия по туризъм Банкя.
В Hilton работи 6 години,след това има известно прекъсване и работи с Андре Токев, и сега отново е в Хилтън София като заместник главен готвач.
Участвал е на редица Международни състезания – ЕвроАзия 2007, ЕвроАзия 2010 – 2 златни медала,Кулинарната Олимпиада Ерфурт Германия 2 бронзови медала и 2 дипломи.
___________________________________________________________________________________
Димитър Димитров е член на Българската Асоциация на професионалните готвачи,член на националния отбор и представител за гр.Банско.
Обучението си започва в Хотел Кемпински-София.Преди това е работил в заведения като Bath Spa-Uk,Мото-София,Хилтън и други.Дълги години работи като заместник главен готвач на Кемпински Гранд Арена – Банско.
Като част от Националния отбор е участвал на редица състезания, Ниш 2006,ЕвроАзия 2008 бронзов медал,Истанбул 2009, Олимпиадата в Ерфурт – 2 бронзови медала и 2 дипломи.
___________________________________________________________________________________