Bagel – Геврек
Baguette – Багета, малка франзела
Bannock –голяма пита, погача – традиционна Шотландска рецепта.
Bap – Кръгла, мека питка, с брашнян завършек.
Barm brack – Ирландски хляб, за направата на който се ползва мая и в който типично има захаросани кори от плодове и стафиди
Baton – Малък бял хляб (самун)
Batter –Течно тесто, използвано за палачинки или панировка
Bloomer – Вид бял хляб, с хрупкава коричка и мека сърцевина. Обикновено има закръглени краища идве или трирезкивърхугорната сичаст.
Boulangerie – Пекарня, пекарство от Фр.
Bread – хляб
Brown bread – черен хляб
Bread crumbs – Галета
Brioche – бриош, френски хляб с високо съдържание на масло и яйца
Bread Roll – Питка хляб (кръгла или продълговата)
Bun (also Bap BrE) – Голяма питка, която се използва за хамбургери
Canapé – Хапки
Ciabatta – Чибата. Италиански бял хляб
Cobbler – Вид тарталета
Cornbread – Царевичен хляб
Croissant – Кроасан
Chapati – индийски хляб във формата на тънка питчица.
Cardamom bread – хляб с кардамон
Crust – Кора на хляб или кифла
Dough – Тесто
English muffin – Английски мъфин. Вид питка, шуплеста и мека, изпечена във форма
Grissini – гризини
Leavener – Набухвател. Най-често използваните набухвартели са сода и мая
Loaf of bread – самун хляб
Local bread – местен хляб
Phyllo (Filo) Pastry – Кори за баница (готови)
Pastry – общо наименование за тестени, като пайове, тарталети, кроасани, кишове и др.
Pitta (Pita AmE) – вид плоска питка, хляб, произхождаща от арабския свят, подобна на нашатапърленка
Phyllo dough – Бутер тесто, Многолистно тесто
Pizza – Пица
Polenta – Качамак
Pita – питка
Naan – Индийски плосък хляб (питка)
Flatbread – плосък хляб, такъв като PItta bread
Quiche – отворен пай или тарталета, обикновено напълнена с солени или кисели продукти, като сирене, сметана, бекон, зеленчуци и др.
Sandwich – сандвич ; в английския, когато се споменава сандвич, се има предвид затворения, с две части хляб, когато е отворен, или с едно парче хляд се нарича open sandwich
Short Crust – маслено тесто, което не набъбва по време на печене, защото не съдържа набухватели. Използва се за основнова на тарталети, пайове и подобни.
Sliced bread – Нарязан и пакетиран хляб; ‘резина’
Submarine – дълъг сандвич, направен от малка франзела
Sesame bread – сусамен хляб
Tartlet – Тарталета
Tortilla – тортиля, кръгла тънка питка
Waffle – Вафла
Wrap – Плосък, не набухнал вид хляб, приличащ на дебела палачинка