Време за приготвяне – 1:30 ч. , 4 порции
1,600кг.малки домати,нарязани наполовина на длъжно.
5 супени лъжици зехтин
3/4 чаена лъжица сол
1/2 чаена лъжица черен пипер
1 малък лук , нарязан на ситно
2 глави чесън, млян
1/2 чаша вода
1/4 чаша нарязан пресен босилек
0,900кг. патладжан,нарязани на половина на кръст и след това на филийки с дебелина ¼ инча
3 супени лъжици зехтин
1 голяма глава чусън,нарязан на ситно
1 1/4 чаена лъжица сол
1/2 чаена лъжица черен пипер
0,280 кг. бейби спанак
0,435кг. рикота, за предпочитане прясна
1 голямо яйце, разбито до избеляване
1/2 чаша чаша добре настърган Пармезан
8 сухи кори за лазаня (несварени)
• Калории: 797 ккал
• Въглехидрати: 76 г
• Диетични фибри: 13 г
• Мазнини: 43 г
• Протеини: 32 г
• Захари: 22 г
• Печени домати за соса – на предварително загрята фурна на 450 градуса.
• Смесете доматите с 3 супени лъжици олио, ¼ чаена лъжица пипер и 1/2 чаена лъжица сол и подредете,1 слой в 2 стъклени огнеопорни тавички или плитък керамичен съд за печене. Печете домати в горната и долната част на фурната, преместете позициите по средатата на печенето и печете докато кожата се набръчка и почва да сатва кафява, 35 – 40 мин. Изстудете леко в чинията,в която са се пекли.
• Изпечете патладжана за лазанята : смесете патладжана с олио, чесън ,1/2 чаена лъжица сол и ¼ чаена лъжица пипер и подредете 1 слой в 2 намазани с олио хартии за печене. Печетете в долната и горната част на фурната , като сменете позициите на половината печене и обърнете веднъж парченцата, до омекване , 12-14 мин.
• Редуцирайте температурата на фурната до 350 градуса.
• Довършете доматения сос : когато доматите са изстинали достатъчно да се държат, обелете кожата и изхвърлете. Пюрелизирайте доматите с техния сос в блендер,до почти гладко.
• Сгответе лука и чесъна с 2 супени лъжици олио в 3-4 кварта тиган на умерена температура, бъркайте , до златисто около 10 мин. Изсипете в доматено пюре с вода ,1/4 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка пипер и оставете леко да заври,частично покрийте, бъркайте от време на време до леко набъбване и редуциране до 4 чаши, около 15 мин. Разбъркайте с босилека.
• Направете плънката и подреждането на лазанята : докато соса се вари , сгответе спанака в тенджера във вряща подсолена вода, непокрита 1 мин., след това го изцедете с решетка.Когато е достатъчно студено за да се държи, изтискайте всяка останала вода от спанака и го нарежете. Смесете заедно с рикотата , желтъка, спанака, пармезана,3/4 чаена лъжица сол и ¼ чаена лъжица пипер докато се смесят добре.
• Сгответе корите за лазаня в тенджера във вряща подсолена вода, бъркайте от време на време до омекване. Изцедете корите с цетка и ги измийте под студена вода
• Сложете 2 чаши доматен сос в 13- 9- инча стъклен съд за печене. Подредете 4 кори лазаня на повърхонстта, разнесете 1/3 чаша от плънката върху всяка покрийте с патладжан в един слой.Навийте всяко и аранжирайте спирала,натиснете краищата като шев и без да се докосват, сложете сос на ястието, после напрватете още 4 рулца и аранжирайте.Намажете корите с вода , после сложете малко сос в средата на рулото и покрийте с фолио.
• Печете в умерена фурна до нагряване, около 20 мин.Нагрейте останалия доматен сос и сервирайте отстрани.