Аir-dried – Сушен
Boiled – Варен, сварен
Boned (Boneless) – Обезкостен, без кости
Braised – Приготвен с под капак, с малко количество течност
Bread Crumbed – Паниран
Broiled – Изпечен на директен огън, например, чеверме, жар и т.н.
Browned – Приготвен/обработен на сравнително силен огън, за кратко време, за да се получи кафява коричка
Calibratеd – Калиброван
Candied – Захаросан
Caramelised – Карамелизиран
Chilled – Охладен
Choped – Нарязан на ситно
Clarified – Пречистен, избистрен
Coarse – едър, груб, за насипни, кристалообразни и млени продукти
Coddled – Сварен на бавен огън, под температурата на завиране
Combined – Комбиниран, смесен, от два или повече продукта
Corned (Beef) – За месо (особено говеждо) минало обработка, като е било осолено в солен разтвор, с едра морска сол и след това сварено
Creamed – Направен на крем, пюре
Crispy – Хрупкав
Cubed – Нарязан на кубчета
Cured – Третиран, обработен с сол и подправки
Deep–fried – Изпържен, като храната е изцяло потопена в мазнината
Delicatessen (also Deli) – 1. Кулинарен магазин, където определена храна се приготвя на място; 2. Вид храни, обикновено смятани, че имат по-висока гастрономична стойност
Diced – Нарязвам на кубчета
Diluted – Разреден
Dip – потопен бързо или за кратко, в течност
Drained – Изцеден
Dressed – Подправен (салата), добавен дресинг
Groceries – Общо наименование за храни, напитки (вкл. алкохол ), домакински принадлежности и вещи
Firm – Твърд
Flaked – Накъсано с пръсти месо или риба по влакната, т.е по начина, по който то естествено се дели
Flavoured (AmE Flavored) – Подправен; овкусен, с допълнително придаден вкус
Freshly milled – Прясно смлян (напр. пипер)
Grated – Настърган
Grinded – Смлян
Hard–Boiled (Egg) – Твърдо сварен (яйце)
Herbed – Подправен
Homemade – Домашен
Low Fat – Съдържащ малко мазнини
Lukewarm – Температура, при която храната е около 35C и при допир не се усеща да е нито студена, нито топла
Juicy – Сочен
Mashed – Намачкан, до еднородна маса
Minced – Ситно накълцан, обикновено, използвайки нож
Mixed – Смесен
Мoldy – Мухлясъл
Organic – Зеленчук, плод или продукт получен без употребата на химични торове или генетично модифициране. Произведен по нарурален начин, екологично чист
Pan-Fried – Пържен на тиган
Pasteurised – Пастьоризиран
Pickled – Маринован
Pitted – Обезкостен
Poached – Поширан. Приготвена по деликатен начин храна (особено риба и яйца без черупки), когато те са потопени във водата, без тя да завира
Potted – Затворен в консерва или буркан
Preparеd – Приготвен
Processed – Обработен, приготвен
Reduced – Редуциран
Runny – Полутечен
Sautéed – Сотиран
Skimmed – Обезмаслен
Semi–skimmed – Ниско маслен
Spiced – подправен, пикантен
Sharp – Остър
Shreded – Нарязан на дълги и тесни парченца, по начин както се дялка дърво
Slivered – Нарязан на ситни тресчици
Soaked – Накиснат
Solidified – Втвърден (за масло, шоколад и т.н.)
Sprinkled – Поръсен
Steamed – Приготвен на пара
Stired – Разбърквам
Stir–fried – Изпържен на силен огън
Strained – Изцеден, прецеден
Sundried – Сушен на слънце
Tender–crisp – Идеалното състояние на готовност на множество зеленчуци, минали топлинна обработка, но запазили малко хрупкавост
Thick – Гъст
Tossed – Разбърка, смесен или миксиран с повдигащи и свалящи движения
Transferred – Преместeн, поставen на друго място
Vegan – Пълен вегитарианец. Човек, който не яде никакви животински продукти
Vegetarian – Вегитарианец
Whipped – Избит (за сметана)
Wrapped – Опакован, увит