Add – Добавям Аir–dry– Суша по естествен начин, т.е на въздух; Bake Blind (also Blind baking) – Термин, използван когато многослойно тесто, кори или тестената кора, се изпичат преди да се добави пълнежа Baste – Поливам храната (месото) докато се пече, със соса в който се пече или друга течност, разтопена мазнина, вино или вода, за да се придаде цвят, аромат и се предпази от загаряне Beat – Разбивам, избивам (яйца, белтъци, смес и др.) Blanch – Бланширам. Blend – Смесвам Braise – Приготвям с под капак, с малко количество течност; Bread – Панирам; Brining/curing/ – Мариноване,консервиране; Broil – Пека на директен огън, например, чеверме, жар и т.н.; Boil – Варя; Bone – Обезкостявам; Brown – Да приготвяш/ обработваш на сравнително силен огън, за кратко време, за да се получи кафява коричка; Bruise – Стривам, смачквам частично съставка, като подправка например, за да отдели аромат Butterfly – Разрязвам и разтварям парче месо или риба, като страници на книга или криле на пеперуда. Calibratе – Калибровам; Carving – Декоративно рязане на плодове и зеленчуци; Caramelise – Карамелизирам; Chill – Охлаждам; Chop – Нарязвам на ситно; Churn – 1.Избивам мляко или сметана, за да получа масло; 2. Съд за избиване на масло Clarify – Пречиствам, избистрям; Coat – да покриеш („облечеш”) напълно с друг продукт или Coddle – Варя на бавен огън, под температурата на завиране Combine – Комбинирам, смесвам два или повече продукта; Congeal – Стягам се, желирам се, съсирвам се (за кръв) Cream – Правя на крем; Crush – смачквам, сплесквам Cube – Нарязвам на кубчета Curdling – Процеса на образуване на бучки в течности (типично за сосове и по-течно тесто) Cure – да обработиш, обикновено чрез осоляване, с цел консервиране. Често се добавят треви и подправки за допълнителен вкус Cut – Режа Deglaze – Добавям течност съда, в който е печена или пържена храната, с цел разреждане на соковете и бързо приготвяне на сос за приготвеното Degrease – Премахвам, събирам мазнината от повърхността на бульони, сосове, супи и т.н. Deep–fry – Пържа, като храната е изцяло потопена в мазнината Deseed – Махам семките на плод или зеленчук Dehydration – Дехидриране,сушене на твърд ,солиден продукт Devein – Почиствам скарида. Обикновено, използвайки острието на нож и под течаща, студена вода Dice – Нарязвам на малки кубчета Dilute – Разреждам; Dip – да потопиш нещо бързо или за кратко, в течност; Drain – Изцеждам; Dredge – Покривам, поръсвам с брашно или захар Dress – Подправям салата, добавям дресинг; Dust – Поръсвам със прахообразна субстанция (напр. пудра захар) Emulsify – Правя емулсия. Стабилно комбиниране на две течности, които принципно не се смесват добре – например олио и вода Flake – Накъсвам с пръсти месо или риба по влакната, т.е по начина, по който то естествено се дели; Flambé (Fr) – Фламбирам Flavour (AmE Flavor) – Подправям; овкусявам, придавам допълнителен вкус; Grate – Настъргвам; Grind – Смилам, меля Hack – Накълцвам със сатър на големи парчета, с големината на хапки. Julienne – Нарязвам на тънки ивици Lard – Шпиковам или увивам сухо месо със сланина Кnead – Меся (тесто) Mash – Намачквам докато храната не стане еднородна маса Melt – Разтапям Mince – накълцвам на ситно, обикновено, използвайки нож Mix – Смесвам, миксирам; Pan–Fry – Пържа на тиган Parboil – Варя до полуготовност Pare – Обелвам (тънко) плод или зеленчук Pasteurise – Пастьоризирам Percolate – да прецедиш, прокараш вода или течност през пореста материя. Например, когато водата минава през смляното кафе, за да се получи напитката. Pickle – да консервираш или мариноваш, най-често в вода, оцет и подправки; Pit – Обезкостявам, махам костилки или семки. Poach – Поширам. Деликатен начин на приготвяне на храна (особено риба и яйца без черупки), когато те са потопени във водата, без тя да завира Pot–roast – Запичам месо, в малко количество мазнина, след което го завършвам в малко количество течност Pound – Начуквам парчета месо с чървен чук или точилка, за да придобият една и съща дебелина Preheat – Загрявам (фурна, тиган) Preparе– Приготвям Prick – Пробождам на няколко или много места; надрязвам Process – Обработвам, приготвям Processing – Приготвяне (на храната) Purеe – Да направиш на пюре Reduce – Редуцирам Sample – Пробвам, опитвам; (n) Мостра Sampling – Изпробване, опитване, тестване на част от по-голямо количество. Saturate – Разтворям максимално колочество от нещо (обикн. сол) в вода, за да се получи разтвор Sauté – Сотирам. Пържа с много малко мазнина на много силен огън; Sear – Запичам месо на силен огън, за да му запазя соковете Season – Подправям, овкусявам, добавям подправки Separate – (1) Пресечам се (обикн. мляко); (2) Разделям Shred – Нарязвам на дълги и тесни парченца, по начин както се дялка дърво; Shrink – Свивам се Sift – Пресявам със сито Simmer – Приготвям храна в течност, на много слаб огън, без тя да заври, така, че да се образуват само малки мехурчета Skim – Обирам нежеланата пяна или мазнина от повърхността на супа, бульон и т.н. Sliver – Нарязвам на ситни тресчици; Smother – Готвя под капак, в малко количество течност или мазнина, на слаб огън Soak – Накисвам; Sprinkle – Поръсвам; Solidify – Втвърдявам; Steam – Приготвям на пара; Steep – Настоявам чай, треви или подправки, за да извлека аромат и цвят Stir – Разбърквам; Stir–fry – Пържа на силен огън в дълбок тиган, с малко мазнина; Strain – Изцеждам, прецеждам; Sweat – Готвя с малко мазнина на слаб огън Taste – Опитвам, пробвам вкуса на нещо Temper – (1) Бавно и внимателно загрявм жълтъци с постепенно добавяне на малки количества сос и разбъркване (2) Процеса на загряване и последващо охлаждане на шоколада, като по този начин той е остава твърд при стайна температура Testing – Тестване Thicken – Сгъстявам (супа, сос и т.н.) Toss – Разбъркване, смесване или миксиране с повдигащи и свалящи движения; Truss – Връзвам месо с канап или тел, за да запазя желаната форма по време на приготвяне Whip – Избивам (за сметана); Whisk – Избивам смес Wrap – Опаковам, увивам; |
Zest – Обелвам цветната част на кората на цитрусов плод, оставяйки бялата (горчива) час