Home » Водещи, Състезания

Нов Прочит Българска Национална кухня

16 февруари 2020 No Comment

Индивидуално съревнование за готвачи   

Един от основните критерии на журито при оценяването на всички ястия е списъка с продукти и метода на работа. Трябва да бъдат професионално презентирани с кратко описание. Освен регистрационната карта е нужно и изготвянето на меню на един лист/ А4, който да бъде изпратен към организаторите.

  • Правилно наименование на ястията е задължително.
  • Ястията/ експонатите не трябва да са оценявани на кулинарни състезания до този момент.
  • Всеки участник трябва сам да подсигури необходимите продукти по предварително направеното от него меню.
  • Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрени от организационния комитет и техническото жури.
  • Никаква предварителна подготовка няма да бъде разрешена. Освен изброените продукти:

– зеленчуци, плодове – измити, почистени, но не нарязани;

– картофи – измити и обелени, но не нарязани;

– лук – обелен, но не нарязан;

– основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени;

– позволено е да се махнат люспите и костите на рибата;

– позволено е да са махнати костите на месото

  • Не ядливи продукти не трябва да се използват.
  • Кандидатите трябва да предоставят за проверка всички свои продукти пред отговарящият за кухнята комитет, преди започване на състезанието. В случай на неизпълнение на тази задача организаторите си запазват правото да предприемат допълнителни мерки в съответствие с характера на нарушението.
  • Промени в менюто могат да се правят само в писмен вид до организаторите.

Имайте предвид, че промените могат да се правят не по късно от 15 Април 2020г. Всеки участник ще получи потвърждение.

Тема: КАЧАМАК 

 

Презентация: СВОБОДНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ,  задължително да бъде сервирано в ГЮВЕЧЕ, САЧ, КЕРЕМИДА ИЛИ СТОМНА. 

 

Задължителен продукт: РОЗА

 

Състезателите трябва да приготвят 2 порции (в две чинии) топло основно ястие до 360 гр., една за оценка от журито и една за официална снимка и презентация пред публиката.

Всеки участник има право точно на 45 минути за приготвяне на темата. Излизане от времето ще бъде санкционирано от организационния комитет и журито.

Участника се състезават самостоятелно по време на цялото състезание, като няма право да ползва помощници освен „стюард” – хигиенист. Препоръчваме да си подсигури свой „

Основен критерий за оценка от журито за всички ястия са използваните продукти и метода на работа. Ястията трябва да бъдат креативни, професионално презентирани, в модерен стил и с кратко описание.

  1. Процес на приготвяне и почистване на работното място – 10 точки
  2. Правилен и професионален начин на готвене, с модерни технологии – 20 точки
  3. Презентиране и сервиране – 30 точки                                                                                           
  4. Вкусови качества- характеристики (вкус, цвят, визия) – 40 точки

Максимум точки – 100 за всеки курс. Половин точки не се използват.

Регистрацията става само онлайн.

Крайна дата: 13 Април 2020

 

За повече информация и контакт :

krasimira.slavkova@bapc.bg

________________________________________________________________

РЕГЛАМЕНТ

________________________________________________________________

ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ

________________________________________________________________

 

 

Comments are closed.