Home » Водещи, Състезания

Категория „Телешко” за купата на Ростар БГ

23 февруари 2020 No Comment

Индивидуално съревнование за готвачи   

Участие в надпреварата „Телешко за купата на Ростар” ще вземат само първите 10 претендента по реда на тяхното записване.

Един от основните критерии на журито при оценяването на всички ястия е списъка с продукти и метода на работа. Трябва да бъдат професионално презентирани с кратко описание. Освен регистрационната карта е нужно и изготвянето на меню на един лист/ А4, който да бъде изпратен към организаторите.

  • Правилно наименование на ястията е задължително.
  • Ястията/ експонатите не трябва да са оценявани на кулинарни състезания до този момент.
  • Всеки участник трябва сам да подсигури необходимите продукти по предварително направеното от него меню.
  • Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрени от организационния комитет и техническото жури.
  • Никаква предварителна подготовка няма да бъде разрешена. Освен изброените продукти:

– зеленчуци, плодове – измити, почистени, но не нарязани;

– картофи – измити и обелени, но не нарязани;

– лук – обелен, но не нарязан;

– основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени;

– позволено е да се махнат люспите и костите на рибата;

– позволено е да са махнати костите на месото

  • Не ядливи продукти не трябва да се използват.
  • Кандидатите трябва да предоставят за проверка всички свои продукти пред отговарящият за кухнята комитет, преди започване на състезанието. В случай на неизпълнение на тази задача организаторите си запазват правото да предприемат допълнителни мерки в съответствие с характера на нарушението.
  • Промени в менюто могат да се правят само в писмен вид до организаторите.

Имайте предвид, че промените могат да се правят не по късно от 15 Април 2020г. Всеки участник ще получи потвърждение.

На всички участници ще бъдат предоставени следните видове месо от фирма Ростар БГ:

1.Млечно телешко бон филе

2. Телешки момици или скариди

Задължително е ястието да включва и двата продукта предоставени от Ростар БГ.

Всеки участник ще подсигури необходимите си допълнителни продукти сам, по предварително направенo от него меню.

Топло основно ястие с тегло до: 360гр.  

Задължителен основен продукт е: телешко предоставено от фирма Ростар БГ /млечно телешко бон филе в компанията на телешки момици или скариди/  и гарнитура свободен избор, поне 3 компонентна, подсигурена от кандидата за приза „Най добро телешко” в купата на Ростар БГ по време на Национална Кулинарна Купа 2020г.

Приготвя се топло основно ястие в 2 чинии.

Всеки участник има право точно на 45 минути за приготвяне на ястието си, и 5 минути за влизане и 10 за почистване и излизане от бокса, както следва:

     5 минути за подготовка на работното място

    45 минути за приготвяне на ястията

    10 минути за почистване на работното място

Всеки участник ще подсигури необходимите си продукти (добавки, гарнитури, базови сосове) сам, по предварително направеното от него меню. Всяко едно ястие, трябва да бъде приготвено от участника в две порции, поднесени в индивидуални чинии – едно за журито и едно за презентация на гостите.

  1. Процес на приготвяне и почистване на работното място – 10 точки
  2. Правилен и професионален начин на готвене, с модерни технологии – 20 точки
  3. Презентиране и сервиране – 30 точки                                                                                           
  4. Вкусови качества- характеристики (вкус, цвят, визия) – 40 точки

Максимум точки – 100 за всеки курс. Половин точки не се използват.

 

Сертификат за участие ще бъде даден на всички участници.

1во място Златен медал, Диплома, предметни награди и Парична награда

2ро място Сребърен медал, Диплома, предметни награди

3то място Бронзов медал, Диплома, предметни награди 

Регистрацията става само онлайн.

Крайна дата: 13 Април 2020

 

За повече информация и контакт :

krasimira.slavkova@bapc.bg

________________________________________________________________

РЕГЛАМЕНТ

________________________________________________________________

ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ

________________________________________________________________

 

 

Comments are closed.