Home » Състезания

Сладкар на България 2019

14 февруари 2019 No Comment

 

РЕГЛАМЕНТ

________________________________________________________________

 

  • Всеки участник има правото да участва индивидуално в една или повече дисциплини по избор.

Имайте предвид, че промените могат да се правят не по късно от 4 Април 2019г. Всеки участник ще получи потвърждение. 

Сладкар на България ще се избере този, който има най-голям сбор точки от следните задължителни категории:

– Шоколадова скулптура – категория

– Ресторантски десерт  ИЛИ  Десерт ‘’TO GO’’

– категория 2 или 3 -Писмен тест – категория 4

На Национална Кулинарна Купа България 2019 ще бъдат излъчени следните победители:

1. Шоколадова фигура 

  • Първо място
  • Второ място
  • Трето място 

2. Ресторантски десерт 

  • Първо място
  • Второ място
  • Трето място 

3. Десерт TO GO 

  • Първо място
  • Второ място
  • Трето мястo

4. Писмен тест 

  • Първо място
  • Второ място
  • Трето място 

5. Макетна торта

  • Първо място
  • Второ място
  • Трето място 

СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ

  • Първо място
  • Второ място
  • Трето място 

 

Краен срок за записване и подаване на документи 4 Април 2019г.

За регистрация и въпроси към организаторите:

krasimira.slavkova@bapc.bg 


 

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ:

Нововъведения/ Представяне:

Включва апетитен външен вид, съвременен стил при направата

0-20 точки

Композиция/ Дизайн:

Съгласуване на вкуса и цвета, практичност, смилаемост

0-20 точки

Правилна Професионална Подготовка:

Правилна подготовка на храната, отговарящо на днешното съвременно сладкарско изкуство и спазване на зададената тема и концепция

0-20 точки

Аранжиране/ Сервиз:

Чисто аранжиране, спазване на зададените критерии

0-20 точки

Вкус: 0-20 точки

Теоретични познания:

0-20 точки



 

I КАТЕГОРИЯ / ШОКОЛАДОВА СКУЛПТУРА

Тема: Скулптура от шоколад с тема „Опазване на околната среда“

Вдъхновение:  Вредата на пластмасата в съвременият свят

Времетраене: 120 минути

Експонатите от този кръг се монтират и завършват на място, но могат да се донесат полуготови. Максималната височина на скулптурата да не бъде повече от 60 сантиметра. Използването на минимум 4 техники за работа с шоколад е задължително.



 

II КАТЕГОРИЯ / РЕСТОРАНТЬОРСКИ ДЕСЕРТ /с дегустация/

Тема: индивидуални сватбени десерти по тема Сватбено тържество.

Вдъхновение: лавандулa и люляк, презентиран в 6 индивидуални порции. Декорация, свободен стил.

Времетраене: 120 минути /10 минути за подготовка на работното място,100 минути за приготвяне на изделието, 10 минути за почистване на работното място/.

Изделието трябва да бъде сервирано в подходящи чинии, плата, посуда с подходящ прибор, и декорация. Рецептата да НЕ включва повече от 3 подрецепти.

Всеки участник ще подсигури необходимите си продукти сам, по предварително направена от него рецепта и трябва да донесе със себе си необходимия набор от инструменти и нужната му за участието и презентацията посуда. Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта, одобрена от организационния комитет. Разрешено е внасянето на заготовки, декорации, мусове и сосове нужни за презентациите по зададената тема само, когато са необходими повече от 100 минути за приготвянето им. Описването им в технологичната меню карта е задължително.

Всеки участник ще разполага с индивидуален (отборен) оборудван box:

  • Хладилна маса
  • Неутрални маси – 2 бр.
  • Конвектомат
  • Мивка
  • Индукционен котлон
  • Миксер
  • Количка за тави и тави

В залата ще има и обща зона, която ще е оборудвана с:

  • Ламинатор
  • Термомиксер
  • Кухненски робот
  • Шоков замразител (бласт-чилър)
  • Индукцианен котлон – двоен
  • Количка за тави
  • Пасатор
  • Темперираща машина за шоколад


 

III КАТЕГОРИЯ / ВЕГАН ДЕСЕРТ TO GO /с дегустация/ 

Тема: Веган десерт, индивидуално опаковани  десерти.

Вдъхновение: Лавандуал и люляк, презентирани в 6 индивидуални опаковки. Декорация, свободен стил. Да се консумира лесно с ръце.

Времетраене: 120 минути /10 минути за подготовка на работното място,100 минути за приготвяне на изделието, 10 минути за почистване на работното място/.

Изделието трябва да бъде сервирано в подходяща опаковка за транспортиране и консумация с ръце. Рецептата да НЕ включва повече от 3 подрецепти. Всеки участник ще подсигури необходимите си продукти сам, по предварително направена от него рецепта, както и трябва да донесе със себе си необходимия набор от инструменти и нужната му за участието и презентацията посуда.

Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта, одобрена от организационния комитет. Разрешено е внасянето на заготовки, декорации, мусове и сосове нужни за презентациите по зададената тема само, когато са необходими повече от 100 минути за приготвянето им.

Описването им в технологичната меню карта е задължително.

Всеки участник ще разполага с индивидуален (отборен) оборудван box:

  • Хладилна маса
  • Неутрални маси – 2 бр.
  • Конвектомат
  • Мивка
  • Индукционен котлон
  • Миксер
  • Количка за тави и тави

В залата ще има и обща зона, която ще е оборудвана с

  • Ламинатор
  • Термомиксер
  • Кухненски робот
  • Шоков замразител (бласт-чилър)
  • Индукцианен котлон – двоен
  • Количка за тави
  • Пасатор
  • Темперираща машина за шоколад


 

IV КАТЕГОРИЯ / ТЕОРИЯ

  1. Теоретичен писмен тест в рамките на 15 минути
  2. Тестът ще включва отворени въпроси свързани с основни техники в сладкарското изкуство


 

V КАТЕГОРИЯ / НАЙ-ДОБРА СВАТБЕНА ТОРТА /без дегустация/ 

Тема и вдъхновение: Лавандула и люляк

Времетраене: 240 минути

  1. Сватбена торта макет с рамери: диаметър мин. 40 см и височина мин. 40. Сватбения макет се приготвя задължително с ядлива част, която след оценка за визия се разрязва и вади, без дегустация. Ядливата част може да се донесе приготвена, но не декорирана. Забранено е използването на продукти от не хранителен материали за обличане, украсяване на макета. Макета може да бъде от материал по избор, стиропор, пластмаса, силикон, дърво, метална конструкция. Презентиране на експоната върху подходящ съд, и прибори съобразени с темата.
  2. Разрешено е внасянето на готов облицоващ продукт в цвят и размер подходящ за декориране. Изработването на орнаментите (цветя, фигури, декорация) се прави на място. Приготвените орнаменти могат да се използват и във втора дисциплина за индивидуалните десерти!
  3. Разрешено е внасяне на всякакво нужно оборудване, след предварително писмено одобрение от организаторите.

________________________________________________________________

РЕГЛАМЕНТ

________________________________________________________________

ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ – КАТЕГОРИЯ 1

ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ – КАТЕГОРИЯ 2

ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ – КАТЕГОРИЯ 3

ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ – КАТЕГОРИЯ 4

ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ – КАТЕГОРИЯ 5

ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ – СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ

________________________________________________________________

 

 

Comments are closed.