Home » Състезания

Кулинарен отбор на България 2019

14 февруари 2019 No Comment

РЕГЛАМЕНТ

________________________________________________________________

 

 • Един от основните критерии на журито при оценяването на всички ястия е списъка с продукти и метода на работа. Трябва да бъдат професионално презентирани с кратко описание. Освен регистрационната карта е нужно и изготвянето на меню на един лист/ А4, който да бъде изпратен към организаторите. Всяко отделно ястие трябва да бъде скицирано и придружено с кратка легенда относно продуктите в чинията. Скиците ще бъдат визуализирани на мултимедийните екрани в залата за разяснение към зрителите на Национална Кулинарна купа на България 2019. Скиците да бъдат сканирани (снимани) и изпратени към организаторите.
 • Правилно наименование на ястията е задължително.
 • Ястията/ експонатите не трябва да са оценявани на кулинарни състезания до този момент.
 • Всеки участник трябва сам да подсигури необходимите продукти по предварително направеното от него меню. Това правило важи за първите кръгове на Най-добър Готвач на България, Най-добър Кулинарен отбор на България и Тематичните къси дисциплини, където се изизсква подсигуряване на гарнитури, сосове и добавки. Основният продукт ще бъде предоставен от партньорите на НКК 2019.
 • Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрени от организационния комитет и техническото жури.
 • Никаква предварителна подготовка няма да бъде разрешена. Освен изброените продукти:
  – зеленчуци, плодове – измити, почистени, но не нарязани;
  – картофи – измити и обелени, но не нарязани;
  – лук – обелен, но не нарязан;
  – основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени;
  – позволено е да се махнат люспите и костите на рибата;
  – позволено е да са махнати костите на месото
 • Неядливи продукти не трябва да се използват.
 • Кандидатите трябва да предоставят за проверка всички свои продукти пред отговарящият за кухнята комитет, преди започване на състезанието. В случай на неизпълнение на тази задача организаторите си запазват правото да предприемат допълнителни мерки в съответствие с характера на нарушението.ю
 • Промени в структурата на отбора и менюто могат да се правят само в писмен вид до организаторите/ Техническото жури.

Имайте предвид, че промените могат да се правят не по късно от 4 Април 2019г. Всеки участник ще получи потвърждение.

 

Краен срок за записване и подаване на документи 4 Април 2019г.

За регистрация и въпроси към организаторите:

krasimira.slavkova@bapc.bg  

СТРУКТУРА ОТБОР

Всички отбори се състоят от трима (3) готвачи:
– Главен Готвач
– Готвач
– Сладкар
– Хигиенист „стюард”  може да бъде повикан по време на състезанието, но не е част от отбора и няма право да помага в процеса на готвене по време на състезанието. 

I КРЪГ/ ТРИ СТЕПЕННО МЕНЮ ЗА ДВА КУВЕРТА

Всеки един отбор трябва да приготви три степенно меню на свободна тема, по предварително заявена рецепта, за два (2) куверта: предястие, основно, десерт.

Всеки отбор има право точно на 2 часа (120 минути).

Ястията се дават на журито заедно с карта с описание на технологията.

Три степенното меню трябва да включва следните ястия:

 1. Топло предястие с основен продукт ПАТЕШКО ФИЛЕ. Позволява се използването на продукти и добавки само от ядливи компоненти, направени по-време на състезанието.
 2. Основно ястие с ЧЕРВЕНО МЕСО от копитни животни, следните видове: телешко, говеждо, конско, свинско, агнешко, с тегло до 360гр. с гарнитурата. Основното ястие с ЧЕРВЕНО МЕСО да се презентира с многокомпонентна гарнитура и сос, свободен стил.
 3. Black forest – индивидуално поднесен в чиния десерт с декорация и огледална глазура, с тегло до 140гр. Задължителни компоненти: сметана, череши, шоколадов блат, черешова ракия или ликьор.


 

II КРЪГ / BLACK BOX

Във втория финален кръг/ Black Box ще вземат участие 8-те най-високи резултата от Първия предварителен кръг в дисциплината “Най-добър кулинарен отбор на България”. Организаторите ще предоставят кутии с продукти съдържащи абсолютно еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници. Съдържанието на кутиите ще бъде известно единствено на организаторите и ще бъде пазено в стриктна конфиденциалност до самият момент на започване на Втори Кръг. Организаторите ще осигурят отделна маса, предоставяща на участниците множество подправки и други продукти, необходими за овкусяване, украсяване и презентиране на приготвените от тях ястия.

Не се позволява никакво внасяне на допълнителни продукти освен предоставените от организаторите.
Всеки участник в Black Box на Най-добър кулинарен отбор на България ще разполага 15 мин за създаване на рецепта и с 90 минути за приготвянето на предястие (топло или студено, супа или салата), основно ястие, и десерт по две порции – по една за журито и една за снимки и публика. Ястията се дават на журито заедно с карта с описание и кратка технология.


 

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА:

1. Процес на приготвяне и почистване на работното място, когато работата приключи – 10 точки 2. Правилен и професионален начин на готвене, придружен с модерни технологии – 20 точки 3. Презентиране и сервиране – 30 точки                                                                                            4. Вкусови качества- характеристики (вкус, цвят, визия) – 40 точки

Максимум точки100 за всеки курс. Половин точки не се използват.

 

За въпроси относно регламента Петър Николов:  Тел. 0898 624 228

________________________________________________________________

РЕГЛАМЕНТ

________________________________________________________________

ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ

________________________________________________________________

 

Comments are closed.