Home » Състезания

Готвач на България 2019

13 февруари 2019 No Comment

 

РЕГЛАМЕНТ

________________________________________________________________

 

  • Един от основните критерии на журито при оценяването на всички ястия е списъка с продукти и метода на работа. Трябва да бъдат професионално презентирани с кратко описание. Освен регистрационната карта е нужно и изготвянето на меню на един лист/ А4, който да бъде изпратен към организаторите. Всяко отделно ястие трябва да бъде скицирано и придружено с кратка легенда относно продуктите в чинията. Скиците ще бъдат визуализирани на мултимедийните екрани в залата за разяснение към зрителите на Национална Кулинарна купа на България 2019. Скиците да бъдат сканирани (снимани) и изпратени към организаторите.
  • Правилно наименование на ястията е задължително.
  • Ястията/ експонатите не трябва да са оценявани на кулинарни състезания до този момент.
  • Всеки участник трябва сам да подсигури необходимите продукти по предварително направеното от него меню. Това правило важи за първите кръгове на Най-добър Готвач на България, Най-добър Кулинарен отбор на България и Тематичните къси дисциплини, където се изисква подсигуряване на гарнитури, сосове и добавки. Основният продукт ще бъде предоставен от партньорите на НКК 2019.
  • Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрени от организационния комитет и техническото жури.
  • Никаква предварителна подготовка няма да бъде разрешена. Освен изброените продукти: – зеленчуци, плодове – измити, почистени, но не нарязани; – картофи – измити и обелени, но не нарязани; – лук – обелен, но не нарязан; – основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени; – позволено е да се махнат люспите и костите на рибата; – позволено е да са махнати костите на месото
  • Не ядливи продукти не трябва да се използват.
  • Кандидатите трябва да предоставят за проверка всички свои продукти пред отговарящият за кухнята комитет, преди започване на състезанието. В случай на неизпълнение на тази задача организаторите си запазват правото да предприемат допълнителни мерки в съответствие с характера на нарушението.
  • Промени в структурата на отбора и менюто могат да се правят само в писмен вид до организаторите/ Техническото жури.

Имайте предвид, че промените могат да се правят не по късно от 4 Април 2019г. Всеки участник ще получи потвърждение.

 

Краен срок за записване и подаване на документи 4 Април 2019г.

За регистрация и въпроси към организаторите:

krasimira.slavkova@bapc.bg  

I КРЪГ/ ДВУСТЕПЕННО МЕНЮ ЗА 2 КУВЕРТА

Приготвя се меню от 2 ястия, включващо предястие и основно, по 2 чинии от всяко ястие. Всеки участник има право точно на два часа (120 минути) . Менюто трябва да включва следните ястия:  

1. Топло или студено РИБНО предястие преминало термична обработка до 240гр. с гарнитура и сосове. Позволява се използване на добавки само от ядливи компоненти направени по време на състезанието. Не се разрешава използването на черупчести, мекотели, безгръбначни (октопод, скариди, миди, калмари).

2.Основно ястие с ЧЕРВЕНО МЕСО от копитни животни, следните видове: телешко, говеждо, конско, свинско, агнешко, с тегло до 360гр. с гарнитура.

Основното ястие с ЧЕРВЕНО МЕСО да се презентира с многокомпонентна гарнитура и сос, свободен стил. 

II КРЪГ / BLACK BOX

Във втория финален кръг/ Black Box ще вземат участие 10-те най-високи резултата от Първия предварителен кръг в дисциплината “Най-добър готвач на България”. Организаторите ще предоставят кутии с продукти съдържащи абсолютно еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници. Съдържанието на кутиите ще бъде известно единствено на организаторите и ще бъде пазено в стриктна конфиденциалност до самият момент на започване на Втори Кръг. Организаторите ще осигурят отделна маса, предоставяща на участниците множество подправки и други продукти, необходими за овкусяване, украсяване и презентиране на приготвените от тях ястия. Не се позволява никакво внасяне на допълнителни продукти освен предоставените от организаторите. Всеки участник в Black Box на “Най- добър готвач на България” ще разполага с 15 минути за създаване на рецепта и с 60 минути за приготвяне на предястие и основно, по две порции – една за журито и една за снимки и публиката. Ястията се дават на журито заедно с карта с описание и кратка технология.


 

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА:

1. Процес на приготвяне и почистване на работното място, когато работата приключи – 10 точки 2. Правилен и професионален начин на готвене, придружен с модерни технологии – 20 точки 3. Презентиране и сервиране – 30 точки                                                                                            4. Вкусови качества- характеристики (вкус, цвят, визия) – 40 точки

Максимум точки100 за всеки курс. Половин точки не се използват.

 

За въпроси относно регламента Петър Николов:  Тел. 0898 624 228

________________________________________________________________

РЕГЛАМЕНТ

________________________________________________________________

ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ

________________________________________________________________

 

 

Comments are closed.