Home » Състезания

Категория Най-добър Готвач на България 2018

10 март 2018 No Comment

ОСНОВНИ ПРАВИЛА

НАЙ ДОБЪР ГОТВАЧ НА БЪЛГАРИЯ 2018г.

 • Един от основните критерии на журито за всички ястия е списъка с продуктите и метода на работа. Трябва да бъдат професионално презентирани с кратко описание.
 • Правилното наименование на ястията е задължително и ястията/експонатите не трябва да са били оценявани на кулинарни състезания до този момент.
 • Всеки участник ще подсигури необходимите си продукти сам по предварително направеното от него меню.
 • Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрена от организационния комитет и Техническото жури.
 • Никаква предварителна подготовка не ще бъде разрешена. Освен долуизброените продукти:
  – Зеленчуци, плодове –измити, почистени, но ненарязани;
  – Картофи –измити и обелени, но ненарязани;
  – Лук –обелен, но ненарязан.
  – Основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени.
  – Позволено е да се махнат люспите и костите на рибата
  – Позволено е да са махнати костите от месото
 • Неядливи продукти не трябва да се използват.
 • Кандидатите ще трябва да представят техните продукти пред, Отговарящият за кухнята комитет, преди започване на състезанието. В случай на неизпълнение на тази задача организаторите си запазват правото да предприемат допълнителни мерки в съответствие с характера на нарушението.
 • Промени в структурата на отбора и менюто могат да се правят,но само в писмен вид до организаторите, Техническото жури . Моля имайте предвид ,че промените могат да се правят не по късно от 5 Април 2018г. Всеки участник ще получи потвърждение. Краиния срок за записване и подаване на документи е 5 Април 2017.
 • Всеки участник трябва да донесе със себе си необходимия набор от инструменти и нужната му за участието и презентацията посуда.
 • Всеки участник или отбор се състезават самостоятелно по време на цялото състезание, като няма право да ползва помощници освен „стюард” – хигиенист. При възможност може да си подсигури свой „стюард-хигиенист”
 • Състезателните боксове са оборудвани с 1 бр конвектомат, 2 работни плота, мивка, 2ка индукционни котлони, малък хладилник, 1бр шоков охладител за всички участници. Свободни изводи за електричество за пускане на допълнителна техника донесена от участниците.
 • Сертификат за участие ще бъде даден на всички участници.

Индивидуално съревнование за готвачи        
Тема: Модерна класика – Българска история

Участниците ще преминат през два кръга.
Кръг Първи: Индивидуално участие по предварително заявена рецепта. Максимум брой участници 20.  
Кръг Втори: „Черна Кутия”, в който ще участват само първите 10 индивидуални състезатели и максимум 10 Кулинарни отбора, набрали максимален брой точки.


Първи кръг за приза Най добър Готвач на България в Национална Кулинарна Купа 2018г

Двустепенно меню за 2 куверта

Менюто трябва да включва следните ястия:

 1. 1.Топло предястие с месо, тема: „Родопски Пататник” – на основата на класически Родопски пататник с добавка на задължителен продукт свинско контра филе с общо тегло до: 240гр.

Позволява се използване като добавка на зеленчуци различни от традиционните за Пататник. Не се позволява замяната на традиционния жълт картоф с друг вид картофи (сладки, или виолетови картофи). Съдържанието на картофа в ястието трябва да е поне 50% от общото тегло на пред ястието.

 1.  2. Основно топло ястие, тема: „Агнешко”: с тегло до: 360гр.

Задължителен основен продукт е: Агнешко контра филе или агнешки котлет.  Задължително е основната гарнитурата да е на база ориз (всички видове и сортове ориз и ризото са разрешени) и агнешки суб продукти, спанк и мента. Позволено е добавката на допълнителни гарнитури които по общт грамаж да не надвишават задължителната оризова гарнитура.

Приготвя се меню от 2 ястия, включващо предястие и основно ястие, по 2 чинии от ястие. Всеки участник има право точно на два часа (120 минути) за приготвяне на ястията си,     както следва:
10 минути за подготовка на работното място

100 минути за приготвяне на ястията

10 минути за почистване на работното място
Всеки участник ще подсигури необходимите си продукти сам, по предварително      направено от него меню. Всяко едно предястие или основно, трябва да бъде приготвено от участника в две порции, поднесени в индивидуални чинии – едно за журито и едно за презентация на гостите. Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта и одобрена от организационния комитет. Всеки участник трябва да донесе със себе си необходимия набор от инструменти и нужната му за участието и презентацията посуда. Всеки участник се състезава самостоятелно по време на цялото състезание, като няма право да ползва помощници, освен „стюард” – хигиенист.

Никаква предварителна подготовка не ще бъде разрешена.Освен долуизброените    продукти:
– Зеленчуци, плодове –измити
, почистени,  но ненарязани;
– Картофи –измити и обелени, но ненарязани;
– Лук –обелен
, но ненарязан.
– Основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени.
– Позволено е да са махнати костите от месото

-Позволено е внасянето на основен бульон или тъмни сосове ако са описани предварително в рецептата и е получен положителен отговор от  техническа комисия на Национална Кулинарна Купа на България 2018г.

Втори Кръг

МЕТРО Гранд При / METRO Black Box

Организаторите ще предоставят кутии с продукти на Генералния ни партньор МЕТРО, съдържащи абсолютно еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници, преминали във Втори Кръг. Съдържанието на кутиите ще бъде известно единствено на организаторите и ще бъде пазено в стриктна конфиденциалност до самият момент на започване на Втори Кръг. Организаторите ще предоставят  отделна маса, предоставяща на участниците множество подправки и други  продукти, необходими за овкусяване, украсяване и презентиране на приготвените от тях ястия.
Всеки участник ще разполага с 60 минути за приготвянето на предястие и основно      ястие, по две порции – по една за журито и една за публиката. Ястията се дават на журито заедно с карта с описание на технологията, друга част отива при          експозицията.                                   

Менюто трябва да включва следните ястия:
 1  студено или топло предястие с тегло до: 240гр.
  топло основно ястие с тегло до: 360гр.  

Критерии за оценка:
1. Процес на приготвяне и почистване на работното място когато работата приключи  – 10 точки.
2. Правилния и професионален начин на готвене, придружен с модерни технологии – 20 точки.
3. Презентиране и сервиране 30 точки.
4. Вкусови качества-характеристика(вкус,цвят,визия)- 40 точки

Максимум точки – 100 за всеки курс.

Половин точки не се използват.

 


За въпроси и пояснения относно отборното състезание, може да се свържете с Петър Николов: petar.nikolov@hotel-marinela.com  и тел.: 0898624228  

За записвания: Асистент на БАПГ  Диана Калдръмова kaldramova@cactus.bg

За формуляри и повече информация: www.bapc.bg

 

 

Comments are closed.