Home » Без категория

Категория „МЕТРО филетиране на риба” за купата на МЕТРО Кеш § Кери България

16 март 2018 No Comment

  


 

ОСНОВНИ ПРАВИЛА 

ФОРМА-ЗА-УЧАСТИЕ-2018


 

Категория „МЕТРО филетиране на риба” за купата на МЕТРО Кеш § Кери България в НКК 2018

 

 ОСНОВНИ ПРАВИЛА

ПРАВИЛА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КАТЕГОРИЯТА „МЕТРО ФИЛЕТИРАНЕ НА РИБА”

 

Оборудване и Участници

Участници – до 6 Готвач (по реда на тяхното записване)

Жури – 3  членно

Необходимо оборудване –  Ножове за филетиране и тримиране , ръкавици, пинсети (щипки).

Продукт  –  Лаврак, размер  800/1000 

Награди

1во място парична награда 200 лв., медал, диплом и предметни награди

2ро място предметни награди, медал и диплом

3то място премирани награди, медал и диплом


Правила и Критерии за оценяване

Транжиране на цяла риба Лаврак 800/1000 в две филета с кожа

 

Стандарт 

1. Отстраняване на люспи

2. Отстраняване на глава

3. Отстраняване на гръбнак и коремни кости

4. Отстраняване на гръбни перки

5. Отстраняване включична кост

6. Отстраняване на коремните мазнини и перки

7. Отстраняване на остатъчните ребрени и гръбначни кости

8. Отстраняване цялостно на коремна част

9. Отстраняване на опашна част

10. Окончателно разфасоване

 


Критерии за оценка

  1. Качество
  2. Готов продукт (количество)
  3. Бързина
  4. HАССР

1 За Качество 0-10 точки

Необходимо е филетата да са спрямо спецификациите, дадени от Журито

Точки ще се отнемат за разкъсвания повърхността на филето, остатъци кожа и не отстранени ребрени и гръбначни кости.

Финалният продукт трябва да бъде с адекватен търговски вид.

Всеки член на журито ще оцени и даде точки индивидуално.

Максималният брой точки на участник е 30.

2 Готов Продукт 0-15 точки

Теглото на всяка риба ще бъде измерено предварително и в последствие и на готовия продукт

  • Готов продукт под 30% – 0 т
  • Готов продукт под 45% – 6т
  • Готов продукт под 50% – 8т
  • Готов продукт над 50% – 15т
  • Готов продукт над 55% – 8т
  • Готов продукт над 65% – 6т
  • Готов продукт над 70% – 0т

3 Бързина – 0-15т

Филетирането ще започне с думата СТАРТ за максимално време 10 минути(с хронометър)

Участниците трябва да приключат като чуят СТОП в каря на 10та та минута(с хронометър)

  • 0 до 3 мин – 15т
  • 4 до 7 мин – 10т
  • 8 до10 мин – 5т

След 10 минути всеки участник трябва да вдигне ръце от работния плод

4 HАССР 0-5т

Журито ще оцени всички участници индивидуално

Критерий  за оценка

Чиста маса преди и след филетирането.

Използване на ръкавици.

Цялостно съблюдаване на хигиенните норми и критични точки.

УЧАСТНИКЪТ СЪБРАЛ НАЙ-МНОГО ТОЧКИ ПЕЧЕЛИ СЪСТЕЗАНИЕТО.

УСПЕХ!

 


ЗА РЕГИСТРАЦИЯ

kaldramova@cactus.bg

Асистент БАПГ, Диана Калдръмова  Тел. +359 897 854 720


ЗА ВЪПРОСИ ОТНОСНО ПРАВИЛНИКА 

petar.nikolov@hotel-marinela.com

Петър Николов  Тел. +359 898 624 228

 

 

 

 

Comments are closed.