Home » Състезания

Bocuse D’Or България

1 ноември 2017 No Comment

Предстои Bocuse D’Or България – изключително интересната, напрегната и атрактивна национална квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание в света.

Състезанието ще се проведе на 9 ноември 2017, четвъртък, от 9:00 часа, в зала 6 на Интер Експо център в София като част от GastronomiX 2017 в рамките на СИХРЕ.

В първия ден на GastronomiX – 8 ноември, сряда, от 16:00 часа ще се състои официалното откриване на събитието и пресконференция – организаторите (Българска асоциация на професионалните готвачи и Gourmet Publishing) ще представят събитията на форума и ще бъде обявен регламента на Bocuse DOr България, състезателите и състава на журито.

Bocuse D’Or, най-престижният конкурс за висша кулинария в света, е основан през 1987 г. от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз и прилага принципите на големите спортни събития, за да създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите.  

Българската национална квалификация Bocuse D’Or се провежда на всеки две години в рамките на СИХРЕ. Първото издание беше през 2011 година, а победители досега са: Петър Николов и Михаил Николов (2011), Петър Петров и Никол Цветанова (2013), Антонио Иванов и Симеон Николов (2015).

Състезанието дава възможност българският кулинарен талант да се съизмерва с глобалните постижения и да получи световно признание.

Отборът победител в Bocuse D’Or България 2017 ще получи правото да участва в престижните европейски квалификации на Bocuse D’Or в Торино през 2018.

Състезанието се състои от отборно приготвяне на изискано меню от висшата кухня за определено време, на базата на зададени предварително основни продукти и по строго определени правила. В състава на всеки отбор влизат треньор, шеф-готвач и коми-шеф.

На Bocuse D’Or България 2017 участие ще вземат 4 отбора. Всеки отбор има 5,35 часа за работа, а основните продукти са: пъстърва, цяла патица „Легаси бранд“ и патешки дроб.

Подробният регламент на Bocuse D’Or може бъде разгледан тук.

Състезанието се провежда в открити кухненски боксове, оборудвани по последна дума на професионалната кулинарна техника. За оборудването и продуктите дължим специални благодарности на генералните спонсори AVAM и METRO България.

Състезателите ще бъдат оценявани от професионално жури на най-високо ниво. Ето и състава на журито за Bocuse D’Or България 2017:  Ян Сминк – Холандия; Йонас Лунгрен – Швеция; Анри Доно – Белгия (HRC Кулинарна академия); Хюг Бутен – Канада (HRC Кулинарна академия); Петър Николов – България; Милен Панев – България; Андре Токев – България.

Награждаването ще се проведе в същия ден, 9 ноември, от 17:30 часа.

Достъпът на публиката до състезанието е свободен за посетителите на СИХРЕ, а за вход в Интер Експо център по време на изложението може да се регистрирате онлайн или да заявите покана на организаторите.

Организатори и идеолози на GastronomiX са Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Издателство Гурме, а генерални спонсори на събитието са МЕТРО България и AVA-M.

Comments are closed.