Home » Без категория

Нова категория – Филетиране на сьомга за голямата награда на МЕТРО и Marine Harvest

12 април 2016 No Comment

ПРАВИЛА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФИЛЕТИРАНЕ НА СЬОМГА – КУЛИНАРНА КУПА НА БЪЛГАРИЯ, ПЛОВДИВ 23.4.2016г. от 11:00ч.

Оборудване и Участници

Участницидо 8 Шеф – Готвачи от България

Жури – 3 – членно

Необходимо оборудване –  Ножове за филетиране и тримиране , ръкавици.

Продукт  –  сьомга 5/6 кг.

Награди – 1ва награда, пътуване до Норвегия  – посещение на ферма за сьомга и аква култури

 

Правила и Критерии за оценяване

Транжиране на цяла риба Сьомга размер 5/6 в две филета E TRIM

 

TRIM E стандарт
1. Отстраняване на гръбнак и коремни кости
2. Отстраняване на гръбни перки
3. Отстраняване ключична кост
4. Отстраняване на коремните мазнини и перки
5. Отстраняване на остатъчните ребрени и гръбначни кости
6. Отстраняване цялостно на коремна част
7. Отстраняване на опашна част
8. Окончателно разфасоване
9. Отстраняване на кожата

Критерии за оценка

Качество

Готов продукт (количество)

Бързина

HАССР

 

1 За Качество 0-10 точки

Необходимо е филетата да са спрямо спецификациите, дадени от Журито

Точки ще се отнемат за разкъсвания повърхността на филето, остатъци кожа и неотстранени ребрени и гръбначни кости.

Финалният продукт трябва да бъде с адекватен търговски вид.

Всеки член на журито ще оцени и даде точки индивидуално.

Максималният брой точки на участник е 30.

 

2 Готов Продукт 0-15 точки

Теглото на всяка риба ще бъде измерено, както в последствие и на готовия продукт

0-45% – 0 т

45-50% – 5т

50-53% – 7т

54-56% – 10т

57-58% – 15т

59-60% – 10т

61-62% – 7т

62-65% – 5p

66+% – 0т

3 Бързина – 0-15т

Филетирането ще започне с думата СТАРТ (с хронометър)

Участниците трябва да приключат като чуят СТОП (с хронометър)

0-5мин – 15т

5-10 мин – 10т

10-15мин – 5т

След 15 минути всички участници трябва да са приключили. 

4 HАССР 0-5т

Журито ще оцени всички участници индивидуално с максимален брой точки 15 (3 x 5)

Критерий  за оценка

Чиста маса преди и след филетирането.

Използване на ръкавици.

Цялостно съблюдаване на хигиенните норми и критични точки.

 

УЧАСТНИКЪТ СЪБРАЛ НАЙ-МНОГО ТОЧКИ ПЕЧЕЛИ СЪСТЕЗАНИЕТО.

УСПЕХ!

ЗА РЕГИСТРАЦИЯ

Красимира Славкова  Тел. +359 897 854 720

krasimira.slavkova@bapc-bg.com

Comments are closed.