Home » Без категория

Bocuse d’Or България 2015 – Жури

6 ноември 2015 No Comment

 

___________________________________________________________________________________

Андрей Стоилов е Главен готвач в Хотел Маринела София. 

Любовта към професията не се изчерпва с работното място – Андрей е съучредител и заместник председател на Българска Асоциация на Професионалните Готвачи. Като член на Асоциацията Андрей винаги е в помощ на Националния Отбор по готвене на България, който е постигнал множество отличия от международни състезания.

Капитан на на Българския национален отбор на Готвачите на последните Кулинарни Олимпийски игри 2008 в Ерфурт – Германия. Носител на няколко титли за България от международни състезания: злато и сребро от кулинарен фестивал в град Ниш – Сърбия, сребро от Евро-Азия фестивал в гр. Екатерининбург – Русия,  две бронзови отличия от кулинарна Олипиада в Ерфурт – Германия 2008, малка купа и златен медал от „Лесковачка Скариада 2009” за представяне на национална Българска скара, салати и предястия.Координатор на националния отбор на БАПГ по време на Световна Кулинарна Купа Vileroy & Boch в Люксембург 19 до 24 ноември 2010, където отбора завоюва Бронзови отличия. Треньор на първия отбор спечелил квота за участие на кулинарния полуфинали за Bocuse’ d’Or в Брюксел през зимата на 2012 година.

___________________________________________________________________________________

Понастоящем шеф Анри Донно е един от най-опитните чуждестранни готвачи в България. Белгиец по произход и по кулинарно образование, основната част от професионалния си път той извървява в Съединените щати, където работи в продължение на повече от 25 години.

Стабилната основа е поставена в кулинарния институт в Намюр (Белгия), където усвоява тънкостите на класическата френска кухня, които впоследствие той успешно комбинира с тези на съвременната американска кухня. 

Освен доброто образование и страстта към кулинарията, най-много му помага да се развие в професията шансът да работи с двама от най-известните готвачи в света – 3-звездните мишленови „генерали“ – Ги Савоа и Томас Хенкелман.  Последните 10 години шеф Донно управлява кухни с над 50 готвачи в заведения с годишен оборот на продажбите, надвишаващ 4,5 млн. долара. Под негово ръководство редица ресторанти печелят отличия в различни класации.

Освен професионалист в готвенето шеф Донно е и умел лидер с невероятен подход, както към храната, така и към хората, затова в момента предава опита и знанията си на талантливите курсисти в единственото по рода си кулинарно училище в България – Кулинарна академия HRC.

___________________________________________________________________________________

Димо Димов шеф-готвачът и собственик на веригата Pure. 

През последните 7-8 години Димо е популярен като един от най-солидните и изискани шеф-готвачи в България. Той привлича вниманието на ценителската публика у нас с работата си в ресторантите „Сомелиер” и „Крим”. Започва кариерата си в софийския „Шератон”, а после преминава през школата на още от най-известните ни хотели. Най-ценния си опит получава във Франция, между Метц и Страсбург, като готвач в ресторант Crocodile, удостоен с три звезди от гида „Мишлен”. Дизайнерското му образование определено му е от помощ в презентацията на храната.

В края  на 2008 година основава собственна  кетъринг компания Cult Gourmet Catering .Кетъринг компанията му е позиционирана в най-високия пазарен сегмент.

Димо Димов е всепризнат майстор на гъшия дроб, телешкия стек, агнешкото и патешкото, но обича да работи и с морски дарове, най-вече черупчести. Класическият му подход към храната и дълбокото познаване на френските кулинарни техники са съчетани с въображение, лекота, собствен стил и искрено преклонение пред добрия продукт.

___________________________________________________________________________________

Петър Николов – Началото на кариерата му започва през 2002 година като готвач в кухнята на  хотел Хилтън София. Към кулинарията го насочва неговият по-голям брат Никола, който също е един от топ готвачите на България.

През 2008 година Петър се присъединява към екипа на новооткрития японски ресторант “SASA”. Там той прекарва 4 години, от които година и половина кухнята е под негово ръководство. Междувременно през 2010 година се явява на първото си състезание „Национална кулинарна купа България“, където спечелва второ място в дисциплината „Кулинарен отбор на България“. През 2011 отново се явява на „Национална кулинарна купа България“ и печели първо място в дисциплината „Готвач на България“. В началото на 2012 година той отново печели златото, но този път на първия „Bocuse d’Or“организиран в България. Така става първият българин явявал се на полуфиналите на най-престижното състезание в света. 

През 2013 Петър се присъединява към екипа на най- големия бизнес хотел в София – Kempinski hotel Zografski, по настоящем хотел Маринела, като старши заместник главен готвач, кадето се изявява и до днес.Петър е част от журитата на „Национална кулинарна купа България“ и „Bocuse d’Or“ – България. 

___________________________________________________________________________________

Ивайло Димитров шеф готвач в Oppium Restaurant & Garden.Наричат го „най-нестандартният” готвач у нас. Сладолед от Шопска салата,Бонбони от охлюви, сладолед от карамелизиран питон са малка част от нестандартните идеи на Шеф Димитров.Член е на Българската Асоциация на Професионалните Готвачи,Председател на „Клуб на Професионалните Готвачи” гр.Русе, участва в доста кулинарни състезания, както като състезател така и като жури.

През 2011г. печели наградата за „Кулинарен отбор на България” – капитан на отбора

През 2012г.Участва в Националния отбор на България на Кулинарната Олимпиада в Германия.

През 2013г. с Oppium Restaurant & Garden печелят „Ресторант на Годината” и „Кулинарен отбор на Годината”

__________________________________________________________________________________

Милен Панев е потомствен готвач. Специализира кулинария в Германия, получава награди от елитни хотели с 5-звездна категория. 

Работи 4 години като sous-chef в пловдивски 4-звезден хотел, както и в известни хотели по българското Черноморие. Отличен е от Българската туристическа камара като иновационен кадър и авангарден специалист. Притежател е на Евро сертификат, издаден от елитна немска верига хотели.

Изучава турска кухня и работи рамо до рамо с един от най-известните готвачи на Турция. Повторно заминава за Германия по покана на известен италиански ресторант в Берлин, където започва увличането по Фюжън стила.

Завършва с отличие специализиран курс по карвинг, воден от известен майстор от руската школа.През 2012 г. печели Националната кулинарна купа на България.Част е от Националния отбор на Кулинарна Олимпиада в Германия 2012г. и бронзов медал от  Международното състезания VILEROY & BOCH в Люксембург

___________________________________________________________________________________

Георги Ерменков – готвач технолог Арт 2000. 

Завършил е курс по готварство и е специализирал във Франция при Филип Харди в ресторант Маскаре, който има две звезди на Мишлен (отговарящи на нашите петзвездни ресторанти). Там е работил и 5 месеца след това. В България е специализирал при Карлос Марсал – готвач на френското посолство.

Тук Георги е работил в: “Континентал плаза”, “Евро плаза” ,”Мати-Д, “Бар Капитал” в Шератон, Ресторант “Барбекю”, “Монтерей”, „Темплиер“, „Рапонги“, „Пиринеа“, „Роял Тауърс “ Банско, Ресторант “ Вратата“, Метро К&К България.

Професионалната му кариера преминава и през телевизионното предаване “ На Кафе“ където е водещ на кулинарната рубрика. 

___________________________________________________________________________________

Юри Велев – главен готвач на МЕТРО Академия

Ранните години на кариерата му, започнала не къде да е, а направо от Панорамата на Японския  в София.

Много години е бил главен готвач и управител на Дипломатическия клуб в Горна баня. След това е работил няколко години за една фирма за кухненско оборудване, по което време  се е запознал с повечето от колегите си готвачи в София и страната.

Юри Велев се присъединява към екипа на МЕТРО Кеш и Кери България след дългогодишен опит във висококатегорийни бизнес хотели.Специализирал е италианска, френска и средиземноморска кухня.

___________________________________________________________________________________

Comments are closed.