Home » Статии

Bocuse d’Or – СИХРЕ,Интер Експо Център – София

30 октомври 2013 No Comment

Оборудването е от изключителна важност във всеки обект за производство на храна.

СИХРЕ 2013 следва тенденциите на световните изложения за хотелско и ресторантско оборудване, ставайки трибуна на най-престижния конкурс на професионалните готвачи –  Bocuse d’Or

От 6 до 9 ноември по време на 13-ото издание на СИХРЕ в Интер Експо Център – София, по време на СИХРЕ 2013 ще се проведат националните квалификации, които ще излъчат българския представител на престижния конкурс Bocuse d’Or Европа. Те се организират от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) в партньорство с Агенция Булгарреклама. На специализираното изложение за хотелско и ресторантско оборудване ще се представят и водещи компании в професионалното кухненско оборудване за ресторанти, барове, хотели, хипермаркети и супермаркети с топлa точкa, кафенета и кетъринг компании. Посетителите ще могат да се запознаят с невероятна гама от аксесоари за декорация на ресторанта, кафенето, пъба, а дори и пекарната.

За характера на конкурса Bocuse d’Or, мястото му на специализираното изложение СИХРЕ и за значението на качественото оборудването в ресторанта и хотела разговаряхме с Андрей Стоилов, председател на журито, треньор на миналогодишния победител, и с Петър Николов, човекът, който представи България на международния конкурс през 2012 г.

Андрей Стоилов е главен готвач на Кемпински Хотел Зографски София. Любовта към професията не се изчерпва с работното място – Андрей е съучредител и заместник председател на Българската асоциация на професионалните готвачи. Като член на Асоциацията той винаги е в помощ на Националния Отбор по готвене на България, който е постигнал множество отличия от международни състезания. Андрей Стоилов е треньор на първия отбор, спечелил квота за участие на кулинарния полуфинал за Bocuse’Dor в Брюксел през зимата на 2012 г. Също така е и капитан за втори път на Националния кулинарен отбор на България по време на вторите Олимпийски кулинарни игри, в които участва България през есента на 2012 г. Андрей предпочита да следва класиката, добре изпитаните рецепти, към които той добавя своя индивидуален и модерен подход. Любимите му кулинарни дестинации са Азия и Италия.

Наистина Bocuse d’Or се определя като „Оскар“ в кулинарията и това е наложеното мнението през годините за този конкурс. Много престижен, много помпозен и много труден за всички участници. Но той е и състезание, което много малко кулинари по света могат да добавят в автобиографията си, че са взели участие в него и са имали добрата работа, са се класирали на призови места в квалификациите и след това на самите финали. Казвам много малко, защото квотите за всеки континент не са големи, например през 2012 г. на квалификациите, на които България взе за първи път участие в Белгия, бяха допуснати 20 европейски отбора, от които 12 отидоха да се борят на финалите във Франция. Спечелването на приза номер едно на квалификации означава, че си най-добрият, осмелил се да покаже уменията си и това, което си  научил, пред останалите колеги, жури и гости. Призът е много задължаващ, защото трябва да положиш усилия, за да докажеш, че си един от малцината смели готвачи, спечелили квалификация. Трябва ежедневно да защитаваш познанията си и уменията си. Това е приз, който остава за цял живот във витрината и оставя белег в кулинарното развитие на всеки, докоснал се до Bocuse d’Or. Много е важно, че тазгодишните квалификации ще се проведат по време на СИХРЕ 2013. Там ще сме всички заедно, на едно място, кулинари и колеги, подсигуряващи и подпомагащи правилната и добра работа на целия туристически бизнес. По подобен начин е организирано и самото състезание в чужбина – по време на хранителни и ресторантски изложения. От една страна, конкурсът е невероятна атракция за посетителите на изложението. От друга страна, е невероятно добро коопериране между нас,  професионалните готвачи, и всички доставчици на услуги за хранително-вкусовата промишленост. Конкурсът е реален поглед върху доброто ниво на готвачите в България и пряко наблюдение на избирането на най-добър готвач, който да представлява България на полуфинали. Убеден съм, че оборудването е от изключителна важност във всеки обект за производство на храна. Технологиите в кухненското оборудване напредват, както и технологиите при мобилните комуникации. В последните години се произвеждат машини с огромен коефициент на полезно действие, които повишават качеството на нашата продукция, безопасни са и ни спестяват много време. Щастливи сме, че по време на такива изложения можем да се запознаем директно с новите продукти на всички производители. Факт е, че в България има ресторанти и хотели, които покриват световните стандарти. Старанието е всеки нов обект да бъде добре обзаведен и по този начин да се превърне в много по-приветлив за работа от персонала и много по-силен в конкурентната среда.

Андрей Стоилов е треньорът, подготвил и довел до победа Петър Николов – победителя в националните квалификации за конкурса Bocuse Dor през 2012 г. Петър се занимава от 11 години с готварство. Към кулинарията го насочва брат му – Никола Николов. Петър Николов завършва Техникума по хранително-вкусова промишленост в София. Началото на кариерата си поставя преди десет години, 18-годишен, в кухнята на хотел Хилтън. Работил е в Кемпински хотел Зографски, ресторант САСА и Хотел Арсена в Несебър. А в момента работи извън България.

Как решихте да участвате в конкурса?

Разбрах за състезанието и понеже знам какво означава Bocuse D’or, реших, че трябва да се пробвам. Имах много добър помощник – Михаил Николов, който ми помогна много и свърши чудесна работа.

Разкажете за самото протичане на конкурса, където участвахте като българския избранник.

Състезанието се проведе заедно с едно от най-големите изложения за храни. То е разделено в 2 дни на 2 групи по 10 отбора. Във всеки отбор има 4 човека (президент, треньор, състезател и помощник). Президентът е и жури (като журито е от 20 човека, колкото са отборите). Регламентът е следният – трябва да се приготвят 2 плата (рибно и месно по 10 порции в плато + 4 чинии за снимка). Всичко това трябва да се сготви за 5 часа и 30 мин., като позволените предварителни заготовки са много малко. Във всеки един от боксовете има и по един мияч (ученик), който също има право да помага. Представянето на отборите преди награждаването е уникално. Вълнуващо е всичко от подготовката, през самото представяне до демонстрацията. В такъв момент разбираш магията на кулинарията и призванието и отговорността за се наричаш Готвач.

Наричат Bocus D`or „ОСКАР на готвачите“, чувствахте ли се като звезда по време на състезанието?

Съвсем не J. Напрежението е толкова голямо, че нямаш време да мислиш за нищо друго, освен за нещата, които трябва да сготвиш. Професионализмът изисква наистина максимална фокусираност върху приготвянето на храната и нейния вид и качество. В моменти като този суетата просто отстъпва място на удовлетворение на създадения шедьовър.

Как участието промени професионалния Ви път?

На всяко състезание създаваш нови и нови контакти. Надявам се, че един ден ще ги използвам, за да отида да се развивам в някой добър ресторант.

Тазгодишните национални квалификации за българското участие в Bocus D`or Европа ще се проведат по време на 13-ото издание на СИХРЕ, специализираното изложение за хотелско и ресторантско оборудване. Важно ли е според Вас и от какво значение е оборудването за качествените услуги в един ресторант?

Разбира се, че е важно! Ако нямаш добре обзаведена кухня, не можеш да направиш нищо. На Bocuse D’or в отборите пристигаха с цели камиони с оборудване. А и според мен всяко едно състезание трябва да се провежда съвместно с такива изложения, за да може да се популяризират тези състезания и да има повече участници, по- голяма конкуренция.

Мислите ли, че в България има ресторанти и хотели, които покриват световните стандарти?

Да. Много от хотелите в България са от световни вериги, които са задължени да спазват техните стандарти. България е все по-добра туристическа дестинация именно заради високото ниво на обслужване и стандарта, който се гони от екипите на хотелите и ресторантите. На крачка сме от звездите “Mishelin”, което е от голямо значение както за собствениците, така и за посетителите на заведенията и хотелите.

Националните квалификации за световния конкурс Bocuse d`Or ще се проведат на 6 и 7 ноември в зала 6 на Интер Експо Център – София, в рамките на специализираното изложение за хотелско и ресторантско оборудване СИХРЕ. Паралелно с него ще се провеждат и форумите на хранителната индустрия: Интерфуд и дринк, Месомания, Светът на млякото, Булпек и Салон на виното.

Comments are closed.