Home » Без категория

Кулинарен отбор на България 2013

23 януари 2012 No Comment

КУЛИНАРЕН ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ 2013

Отборно съревнование за готвачи

_________________________________________________________

ИЗТЕГЛИ > ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ

_________________________________________________________

Участниците ще преминат през два кръга:
1 Кръг: Индивидуално участие по предварително заявена рецепта.
2 Кръг: „Черна Кутия”, в който ще участват само първите, набрали максимален   брой точки.

Всички отбори се състоят от трима (3) готвачи:
– Главен Готвач
– Готвач
– Сладкар
Мияч може да бъде повикан по време на състезанието, но не е част от отборите(да не носи готварска униформа).

_________________________________________________________

Първи кръг – Три(3)курс меню за 2 куверта

Теми:

Предястие: Топло предястие приготвено от риба, ракообразни и други производни морски, речни и океански продукти

Основно ястие: Основно ястие от чифто-копитни животни и дивеч със свободна тема за гарнитура ( не се позволява ползването на пернати животни)

Десерт: Десерт с основенен продукт: Мед и Шоколад

Отборите се представят пред публиката в напълно екипирани боксове за 2 часа  (120 минути). Всеки един отбор трябва да приготви три (3) курс меню по свой      собствен избор за два (2) куверта: предястие, основно,десерт.

  • 10 минути за подготовка на работното място
  • 100 минути за приготвяне на ястията
  • 10 минути за почистване на работното място

Ястията се дават на журито заедно с карта с описание на технологията,друга част отива при експозицията.

Три степенното меню трябва да включва следните ястия:
1  :  топлото предястие,да не тежи повече от 140гр.
2  :  топло основно и да не тежи повече от220 гр.
3  :  десерт и да не тежи повече от 120гр.

Никаква предварителна подготовка не ще бъде разрешена.Освен долуизброените  изисквания

  • Зеленчуци, измити изчистени обелени но не нарязани;
  • Основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени.
  • Позволено е да се махнати люспите на рибата но да не е филетирана
  • Черупчестите трябва да са в техните обвивки но почистени
  • Позволено е салатите да са почистени измити но не смесени или нарязани
  • Позволено е внасянето на основен бульон или сос след одобрение от прецедателя на журито – 2 вида, не повече.
  • Елементи за декорация 100% да бъдат подготвени в кухнята на място
  • Сладкарска бисквита (блат, платка) може да бъде донесена готова но не нарязано формована

_________________________________________________________

Втори Кръг Гранд При / Black Box

Отбор от три (3) готвачи , ще  приготвят,сготвят и представят в деветдесет (90)   минути  три (3) ястия за два (2) куверта. Цялостен набор съставки не ще бъдат  предоставени и дадени на конкурентите до началото на състезанието. Никакви други съставки не трябва да бъдат използвани освен онези, които са предоставени. Организаторите ще предоставят отделна маса, предоставяща на участниците    множество подправки и други продукти, необходими за овкусяване, украсяване и презентиране на приготвените от тях ястия.Всеки капитан от отборите ще  предаде на  съдиите писмено меню (на български) преди началото на състезанието. Екипите ще използват своята собствена екипировка.Отбори ще бъдат преценени по ефективното използване на съставките, по балансирането на менюто,оригиналност, заедно с кулинарни умения.

Мияч може да бъде използван но не е част от отборите ( да не носи готварски дрехи).

_________________________________________________________

Критерии за оценка:
1. Процес на приготвяне и почистване на работното място когато работата приключи  – 10 точки.

2. Правилния и професионален начин на готвене придружен с модерни технологии – 20 точки.

3. Презентиране и сервиране – 30 точки.

4. Вкусови качества – характеристика(вкус,цвят визия)- 40 точки

Максимум точки – 100 за всеки курс ,300 – за цялото меню.

Половин точки не се използват.                      

Comments are closed.