Home » Състезания

Национален конкурс „Отбор на годината“

28 юни 2011 No Comment

Първи Кулинарен Национален конкурс

„Отбор на годината 2008”

Международен Панаир гр. Пловдив

15-16 Май 2008г.

Организатор на събитиетo:
Българската Асоциация на Професионалните Готвачи

Спонсори на БАПГ
BULAGRIA AIR , RATIONAL–VERA 94 , NO MAN`S LAND – ДАМЯНИЦА АД , ТАМА LTD , МЕЙК 98 , BONDUELLE – ВК КОМЕРСИАЛ ООД , ЕТ ТАКТ , GV DESIGN , MEBEL GROUP LTD , KOTANYI-AVENDI .

Международен Панаир гр.Пловдив
Павилион 18

Българската Асоциация на Професионалните Готвачи пуска 3 нови индивидуални дисциплини,които ще се проведът по време на състезанието „Отбор на Годината 2008„ между сесиите на сътезаващите се отбори.
Дисциплините са следните:

Модерно месно ястие
Един готвач трябва да потготви,сготви и представи за :
60 минути
5 минути подготовка на работното място
50 минути готвене
5 минути почистване на работното място

Едно модерно месно ястие за 2 куверта.
Дисциплината няма тема.Състезателите сами набавят продуктите и предоставят своята малка екипировка.Описание на метода на работа и рецепта да бъдат предоставени на журито и за експозицията при регистрация в залата.

Рибно ястие
Един готвач трябва да потготви,сготви и представи за :
60 минути
5 минути подготовка на работното място
50 минути готвене
5 минути почистване на работното място
Едно оригинално рибно ястие за 2 куверта по свой избор.
Състезателите сами набавят продуктите и предоставят своята малка екипировка. Специализираната подготовка да се смали до минимум. Описание на метода на работа и рецепта да бъдат предоставени на журито и за експозицията при регистрация в залата.

Десерт
Шестдесет (60) минути ще бъдат дадени за приготвянето и представянето на топъл или студен десерт за два куверта по избор на участника.
5 минути подготовка на работното място
50 минути готвене
5 минути почистване на работното място
Конкурентите сами предоставят всички съставки за рецептрата и използват своята малка екипировка.Описание на метода на работа и рецепта да бъдат предоставени на журито и за експозицията при регистрация в залата.

Регламент

Състезание от този ранг се организира за първи път в България и ще бъде в стриктно съблюдение с правилата на Световната Асоциация (WACS).

Участниците ще преминат през два кръга.
Кръг Първи: Индивидуално участие по предварително заявена рецепта.
Кръг втори: „Черна Кутия”, в който ще участват само първите, набрали максимален брой точки.
Оборудването във всеки един бокс ще се състои от:
-печка (фурна)
-мивка (плот)
-2 ел. бързо нагряващи котлона Всички останали уреди,които ще са необходими трябва се набавят от самите състезатели.

Първи кръг
Три(3)курс меню от 3 ястия за 2 куверта

Всички отбори ще се състоят от трима (3) готвачи:
– Главен Готвач
– Готвач
– Сладкар

Мияч може да бъде повикан по време на състезанието, но не е част от отборите.
(да не носи готварска униформа).

Отборите се представят пред публиката в напълно екипирани боксове за 2 часа. Всеки един отбор трябва да приготви три (3) курс меню по свой собствен избор за два (2) куверта: предястие, основно,десерт.Да се подготвят,сготвят и представят за сто и двайсет (120) минути от началото.

Никаква пари не са ограничени.

Менютата да бъдат предадени с формуляра за вписване.

Ястията се дават на журито заедно с карта с описание на технологията,друга част отива при експозицията.

Три степенното меню трябва да включва следните ястия:
1 студено или топло предястие,да не тежи повече от 120гр.
2 топло основно (от месо, риба или пилешко)и да не тежи повече от 200 гр.
3 десерт и да не тежи повече от 100гр.

Никаква предварителна подготовка не ще бъде разрешена.
Позволено е единствено да се използват някои продукти,които са били подготвени предварително:
– Зеленчуци, гъби, плодове –измити но не нарязани;
– Картофи –измити и обелени, но не нарязани;
– Лук –обелен но не нарязан.
– Основните съставки могат да бъдат претеглени и измерени.
– Позволено е да се махнати люспите и костите на рибата
– Позволено е да са махнати костите от месото

Правила за представянето:
15 минути – подготовка на работното място
120 минути – готвене
15 минути – почистване на работното място
Работата на отбора докато те готвят се наблюдава от съдиите.

Критерии за оценка:
1. Процес на приготвяне и почистване на работното място когато работата приключи – 10 точки.
2. Правилния и професионален начин на готвене придружен с модерни технологии – 20 точки.
3. Презентиране и сервиране -30 точки.
4. Вкусови качества-характеристика(вкус,цвят визия)-40 точки
Максимум точки -80 за всеки курс ,320 – за цялото меню.
Половин точки не се използват.

Втори Кръг
Гранд При / Black Box

Отбор от три (3) готвачи , ще приготвят,сготвят и представят в сто и двайсет (120) минути три (3) ястия за два (2) куверта. Цялостен набор съставки не ще бъдат предоставени и дадени на конкурентите до началото на състезанието. Никакви други съставки не трябва да бъдат използвани освен онези, които са предоставени. Всеки водач от отборите ще предаде на съдиите писмено меню (на български) номерирано с работите в станцията 15 минути преди началото на състезанието. Екипите ще предоставят тяхната собствена малка екипировка.

Отбори ще бъдат преценени по ефективното използване на съставките, по балансирането на менюто, оригиналност, заедно с кулинарни умения.

Мияч може да бъде използван но не е част от отборите ( да не носи готварски дрехи).Важна бележка:
1.Моля попълнете формуляра и го изпратете на адрес krasimira.slavkova@bapc-bg.com
2.След изпращане на молбата за участие Вие ще получите потвърждение,че сте допуснати до участие.
4.При регистрация в залата трябва да представите формата за участие.
5.При влизане в бокса всеки отбор трябва да предаде в писмена форма менюто си на съдиите.
6.За повече информация може да се обадите на г-ца Красимира Славкова секретар на БАПГ 0897 854 720 или можете да изпратите e-mail на krasimira.slavkova@bapc-bg.com

формуляр за участие

 

Comments are closed.