Home » Състезания

Кулинарна Олимпиада / Ерфурт ,Германия

28 юни 2011 No Comment

22 IKA/КУЛИНАРНА  ОЛИМПИАДА 2008
ЕРФУРТ,ГЕРМАНИЯ

С 2(два) бронзови медала и 2(две)дипломи се завърна Българския Национален  Отбор от Кулинарната Олимпиада в Ерфурт,Германия

На 19.10.2008г. Българския отбор взе участие на дисциплината Show table и взе бронз в категория А и C и диплома в категория B.
На Категорията Ресторант на Нациите,където трябваше да приготвят 3 курс меню за 110 куверта взеха диплома.
Менюто,с което се състезаваха в категорията:
Топло предястие
Филе от калкан пуширано в зехтин и рибено кюфтенце със зелени билки върху зелена леща със сушена кайсия и черноморски рак,карамелизирани маслини,топло кьополоу,паприка холандез и пяна от мастика
Основно ястие
Агнешки гръб в мантия от манатарки,наденичка от праз,баница с овче сирене,агнешки момици в жу,пататник със син картоф върху бобен мус със сушени домати
Десерт
Мюрелизирана малина с домашен бонбон с портокалова захар,чипс сушени малини,шоколадова кора с малини и мус от маскарпоне и малинов сироп
Тази година България и Българската Асоциация на Професионалните Готвачи като пълноправен член на WACS участва за първи път с Националния си отбор.Като това е най-голямото състезание в кулинарните среди и се провежда на всеки 4 години.
Отбора заминал да представи България на Олимпиадата са:
Анрей Стоилов – капитан
Илиян Александров
Димитар Димитров
Пламен Стамов
Тони Иванов
Деян Димитров
Юри Балталийски
Елица Божинова
И помагащи готвачи на отбора:
Емил Колев
Стоян Кирин
Явор Захариев
Николай Боруков
Румен Айдаров
Ивелин Кръстев
Станислав Стоянов
Йордан Николов
Петър Бъчваров
На Олимпиадата взеха участие 65 регионални отбора,10 военни,650 индивидуални готвачи,31 Национални отбора и 20 младежки Национални отбора,които се бориха за Олимпийска титла.Те имаха възможноста да участват в 20 категории,които обхващат всички области от кулинарията и сладкарството.
Кулинарната Олимпиадата се провежда през последните 100г. като в началато през 1896г. е започнало като кулинарно състезание във Франкфурт, след това през 1996г. започва да се провежда в Берлин,а сега се организира в Ерфурт. Започналото като международно състезание постепенно се превръща в Олимпиада,заради еднаквия начин,по който се тестват възможностите на готвачите и на спортистите на Спортната Олимпиада.
Всичко започна с грандиозно откриване на 18 Октомври където около 1600 готвача от повече от 50 държави присъстваха на парада на нациите облечени в техните национални готварски униформи,с което се даде официален старт на Олимпиадата.
На 19 Октомври България участва в първата си категотия,а именно Show table. Участието на Българския Национален отбор в категория топла кухня беше на 21.Отборите имаха на разположение 5 часа от 7 до 12:00ч. ,след което започна издаването на ястията за публиката и журито 110 порции.Официално състезанието за отборите свърши в около 14:00 следобяд.Участниците готвеха в напълно екипирани боксове или както ги наричат стъклени кутии като влязоха в пряка конкуренция в този ден 8 държави,а именно България,Дания,Финландия,Япония,Северна Корея, Унгария,Чехия и Холандия.
Олимпийски шампион стана отбора на Норвегия с 4 златни медала следван от Германския и Шведския Национални отбори

Comments are closed.