Home » Без категория, Състезания

Готвач на годината 2007

27 юни 2011 No Comment

VІІ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС

“ГОТВАЧ НА ГОДИНАТА -2007 г.”

 

На 02.11.2007г се състоя VІІ Национален конкурс „Готвач на годината 2007“. Той по традиция се проведе в рамките на Панаира на туризма и свободното време,като негов домакин тази година беше Двореца на културата и спорта-Варна. Темата на конкурса беше „Здравословни тенденции и влиянието им върху българската национална кухня”. Целта на конкурса е да демонстрира таланта на най-добрите майстори кулинари в България, които създават своеобразни стандарти за кулинарно майсторство в нашата страна.

Организатори на събитието бяха Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация на професионалните готвачи и Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Водещ на конкурса вече по традиция беше г-н Ути Бъчваров.Гости на събитието бяха, както членовете на БХРА, БАПГ и ВАРХ, така и членовете на БТК, ВТК, Съюза на собствениците на Златни пясъци, представители на КК „Албена”, и много собственици на ресторанти и хотели от цялата страна.

Към конкурса Готвач на годината имаше изключителен интерес от страна на публиката. Причина за това беше именно този нов за България начин за провеждане на състезания,което се превърна в истинско кулинарно шоу за всички присъстващи.

Генерален спонсор на събитието беше „Браво”ООД
За първи път тази година, конкурса „Готвач на годината” беше проведен в стриктно съблюдение на насоките и правилата на Световната асоциация на дружествата на готвачите /WACS/. Готвачите показаха своите умения пред погледите на журито и на всички присъстващи в залата. Участниците приготвяха своите ястие в осем бокса,оборудвани с най-необходимите им уреди, които можеха да бъдат изцяло наблюдавани от гостите на това събитие.

Първия тур на състезанието се проведе в 4 (четири) сесии, в които участваха по7 (седем) участници. За най-честно и справедливо журиране беше въведен ротационен принцип на журиране, като всяка сесия бе оценявана от различни съдии.

Във втория кръг Черна Кутия (Black Box) преминаха 8 състезатели, които бяха оценявани от осем съдии. Участниците започнаха на равни условия.-имат едни напълно еднакви продукти в своите кутии и научиха за съдържанието им точно когато се даде началото на финалния кръг. След отварянето им имаха 10 мин за да измислят меню от две ястия по собствен избор и след това да ги приготвят пред погледите на всички. Тук всичко зависеше от оригиналността и съобразителността на финалистите.
Готвач на годината завърши с официално награждаване на победителите, които получиха множество награди от спонсорите на състезанието.

Крайно класиране на финалистите от VII Национален конкурс готвач на годината 2007.

Първо място – Готвач на годината
Емил Колев Ресторант „Капитан Кук” Пловдив
1002т.

Второ място
Георги Рахнев Хотел „Астера” Варна
905т.

Трето място
Радослав Цветански Ресторант „Модерато” София
887т.

Четвърто място
Николай Николов Хотел „Метрополитън” София
886т.

Пето място
Илиян Кустев Хотел „Перун Банско” София
855т.

Шесто място
Ивайло Димитров Хотел „Seaside” Варна
794т.

Седмо място
Данаил Гогов Спа Хотел „Хисар” Хисар
770т.

Осмо място
Пламен Европейски „Бързо ,Лесно,Вкусно” София
489т.

Comments are closed.