Home » Състезания

Международно състезание ЕвроАзия / Екатерининбург

25 март 2011 No Comment

Нашите готвачи триумфално се завръщат в България

Готвачите на Националният ни отбор, печелят медали, докато г-н Андре Токев, преговаря за членството на България в световната асоциация.

Едновременно две събития в кулинарният ни календар се случиха за последната седмица. Това бяха участието на Българският Национален отбор в Евро-Азиатският кулинарен фестивал (Eurafeska) в Екатеринбург, Русия и посещението на Президента на Българската Асоциация на Професионалните Готвачи (БАПГ) – г-н Андре Токев в Хелзинки, за преговори за приемане на България за членка на световната асоциация. 

По време на фестивала в Русия (17-20 октомври), готвачите ни спечелиха два сребърни медала в индивидуалните категории и взеха бронз в отборното състезание.

Майстор сладкаря Юри Балталийски (Hilton Прага) взе сребро в две от категориите –  Шоколадова фигура и Марципанова фигура. Националният ни тим пък взе бронза, състезавайки се с отбори, сред които бяха тимове от Русия, Турция, Германия, Куба , Мавриций,Чехия,Индия и др.

По същото това време, г-н Токев, президент на БАПГ, взе участие в годишната конференция на световната асоциация за страните от Европа (WACS European Region Conference Helsinki-Tallinn). Срещата на г-н Токев с президента на световната асоциация, г-н Ferdinad Metz, бе главно на тема българското присъствие в Асоциацията, като той увери, че сегашният статут на Българската асоциация на „наблюдаващ” член и дава всички права на останалите членове, без обаче да има правото да гласува в променянето и приемането на нови параграфи от устава.
Очаква се по време на световният конгрес в Дубай, 2008 г, България да бъде приета за пълноправен член.

Г-н Ferdinad Metz каза още: „Присъствието на България в Световната Асоциация ще ви даде възможността да черпите опит от останалите страни членки, ще имате възможност да участвате в множество кулинарни състезания в цял свят, по този начин промотирайки България като кулинарна и туристическа дестинация”.

Г-н Токев добави: „Членовете на Националният Отбор и придружаващите ги готвачи ще се връщат с много нови знания и опит, който могат да прилагат и разпространяват, което неминуемо ще е от голяма полза и за членовете от асоциацията и за всичките им колеги в България.”

Comments are closed.