Home » рецепти

Grand Marnier Soufflés/ Гранд Марние Суфле

10 октомври 2010 No Comment

За 6 порции

Това индивидуално ванилово суфле включва изненадващ слой в средата :  бадемова бисквитка напоена с ликьор от портокал .

Суфлето се сгъстява със смес от масло ,брашно и  мляко –  наречена пенада  – penada  , която добавя богатство и плътност . Жълтъците са разбити в пенадата и се изсипват във базата за суфле и след това се прибавят разбитите белтъци за да се създаде тестото за суфле.   

ПРОДУКТИ :
• 4 с. л. масло, размекнато, плюс допълнително за покритие на купичките за суфле.
• ½ чаша захар ,   плюс допълнително за покритие на купичките за суфле.
• ½ чаша универсално брашно
• 2 супени лъжици  ликьор Grand Marnier
• 2 супени лъжици   обикновен сироп
• 16 малки бадемови бисквитки
• 1 ¼ чаша мляко
• ½ ванилово зрънце
• 4 желтъка
• 5 белтъка
• ½ чаша захар

• Съпровождащи – сладкарска захар, крем anglaise (микс от захар, желтъци и топло мляко, може и ванилия / основа за брюле )
• Специална екипировка : 6 (8 инчови) керамични купички за суфле , голяма тава за печене

ПРИГОТВЯНЕ :
• Нагрейте предварително фурната на 190° C. Внимателно намажете формата с масло и покрийте със захар. Сложете голяма тенджера с вода да заври.

• В малка купа , разбъркайте 4 с. л. масло и брашно – да се получи паста.

• Във втора малка купа , разбъркайте ликьора и сиропа. Прибавете бисквитките, топете ги леко в сместа и ги оставете да киснат докато приготвите останалите съставки.

• Прехвърлете млякото в голяма тенджера. Прибавете семената ванилията .Поставете на средна температура и оставете да заври. Махнете от котлона и изсипете към млякото сместа с брашното. Върнете на умерена температура и гответе, бъркайте непрекъснато докато сместа стане гладка и гъста – около 2 мин.

• Махнете от котлона и изсипете жълтъците и един белтък. Прехвърлете основата за суфлето в голяма купа и премахнете зрънцата ванилия.
• Във втора голяма купа с ел. миксер разбийте останалите белтъци  до сняг. Постепенно прибавете ½ чаша захар.

• Изсипете ¼ от разбитите белтъци в основата за суфле за изсветляване. Внимателно и старателно прибавете останалите белтъци.
 
• Сложете ½ лъжица масло във формата и ги напълнете всичките наполовина. Сложете по 2 от бисквитките във всяка форма. Залейте с останалата смес. Подредете формите поне на инч и половина разстояние в голяма тава за печене и прибавете достатъчно топла вода за да стигне 2/3 от формата.

• Печете суфлето до бухване и златисто , 20 -25 мин. Махнете тавата от фурната и преместете формите в чинии за сервиране. С 2 вилици издърпайте и отворете центъра и изсипете малко крем anglaise .Сервирайте незабавно.       

Comments are closed.