Home » рецепти

Тосканска лучена супа с печен хляб и настърган пармезан

10 октомври 2010 No Comment

 За направата на 6 порции

СЪСТАВКИ:
450 грама бял лук
4 средни праза
120 грама бекон – 1 парче
1/4 чаша зехтин екстра върджин
6 чаши пилешки бульон
3 до 4 супени лъжици балсамико
3/4 до 1 чаша плодово червено вино като Valpolicella, Merlot, Beaujolais
сол на вкус
пресен черен пипер на вкус
6 резени домашен хляб
2 скилидки чесън,обелени
90 гр. сирене пармезан – 1 парче
2 супени лъжици нарязан пресен магданоз

ПРИГОВЯНЕ:

Супа:
Обелете лука и го нарежете на половина по дължината.Тънко разделете напряко.Изчистете праза и го нарежете на половина надлъжно. Разделете напряко на 1/4-инча парчета.Сложете праза в студена вода и изплакнете за да махнете мръсотията.Изсушете.Запазете лука и праза.

Развийте бекона и го разделете на 1/4-инча парчета.Нагрейте олиото в голям съд за супа на средна температура.Прибавете бекона и гответе докато част от маста не се разтопи,около 5 минути.Прибавете лука и праза.Гответе 20 минути или докато не омекнат,като размесвате от време на време.След това прибавете бульона и задушете за 30минути.(супата може да бъде приготвена до този момент един ден предварително)

Разбъркайте оцета,виното,солта и пипера в супата.Гответе докато напълно се нагрее.

Хляба:
Изпечете резените хляб и го натъркайте с обелените скилидки чесън.

Финално приготвяне:
Пресипете супата в купички.Пуснете хлебните крутони в супата.Изрежете 4 или 5 настъргвания от сиренето на върха на всяко купа.Гарнирайте с нарязан магданоз и сервирайте незабавно.

Comments are closed.