Home » Речник, Ястия

Тестени и хлебни изделия

6 октомври 2010 No Comment

Bagel – Геврек

Baguette – Багета, малка франзела

Bannock –голяма пита, погача – традиционна Шотландска рецепта.

Bap – Кръгла, мека питка, с брашнян завършек.

Barm brack – Ирландски хляб, за направата на който се ползва мая и в който типично има захаросани кори от плодове и стафиди

Baton – Малък бял хляб (самун)

BatterТечно тесто, използвано за палачинки или панировка

Bloomer – Вид бял хляб, с хрупкава коричка и мека сърцевина. Обикновено има закръглени краища идве или трирезкивърхугорната сичаст.

Boulangerie – Пекарня, пекарство от Фр.

Bread – хляб

Brown bread – черен хляб

Bread crumbs – Галета

Brioche – бриош, френски хляб с високо съдържание на масло и яйца

Bread Roll – Питка хляб (кръгла или продълговата)

Bun (also Bap BrE) – Голяма питка, която се използва за хамбургери

Canapé – Хапки

Ciabatta – Чибата. Италиански бял хляб

Cobbler – Вид тарталета

CornbreadЦаревичен хляб

Croissant – Кроасан

Chapati – индийски хляб във формата на тънка питчица.

Cardamom bread – хляб с кардамон

Crust – Кора на хляб или кифла

Dough – Тесто

English muffin – Английски мъфин. Вид питка, шуплеста и мека, изпечена във форма

Grissini – гризини

Leavener – Набухвател. Най-често използваните набухвартели са сода и мая

Loaf of bread – самун хляб

Local bread – местен хляб

Phyllo (Filo) Pastry – Кори за баница (готови)

Pastry
– общо наименование за тестени, като пайове, тарталети, кроасани, кишове и др.

Pitta (Pita AmE) – вид плоска питка, хляб, произхождаща от арабския свят, подобна на нашатапърленка

Phyllo dough – Бутер тесто, Многолистно тесто

Pizza – Пица

Polenta – Качамак

Pita – питка

Naan – Индийски плосък хляб (питка)

Flatbread
– плосък хляб, такъв като PItta bread

Quiche – отворен пай или тарталета, обикновено напълнена с солени или кисели продукти, като сирене, сметана, бекон, зеленчуци и др.

Sandwich – сандвич ; в английския, когато се споменава сандвич, се има предвид затворения, с две части хляб, когато е отворен, или с едно парче хляд се нарича open sandwich

Short Crust – маслено тесто, което не набъбва по време на печене, защото не съдържа набухватели. Използва се за основнова на тарталети, пайове и подобни.

Sliced bread – Нарязан и пакетиран хляб; ‘резина’

Submarine – дълъг сандвич, направен от малка франзела

Sesame bread – сусамен хляб

Tartlet – Тарталета

Tortilla – тортиля, кръгла тънка питка

Waffle – Вафла

Wrap – Плосък, не набухнал вид хляб, приличащ на дебела палачинка

Comments are closed.