Home » рецепти

Сьомга с диви гъби в сос от печени червени чушки върху фетучини

10 октомври 2010 No Comment

Ако обичате гъби и сьомга това ястие ще ви порази. Соса от печени червени чушки е лесен за приготвяне, въпреки че отнема време да се изпекат и обелят червените чушки.

Съставки:

(За 4 порции)
• 1/2 чаша зехтин Екстра Върджин
• 450 грама диви гъби (шитаке, кремино, портабело, или друг вид), с махнати стъбла,изчистени и нарязани
• 2 средни глави чесън,нарязани на ситно
• 0,500 грама фетучини(или друг вид паста, с изключение на тези с малки форми)
• червени пиперки за вкус
• 0,500 грама филе от сьомга,без кожа и нарязано на парчета с размер 1-инч
• 2 супени лъжици шери
• 1 чаша сос Маринара 
• 3 големи червени чушки,печени и направени на пюре
• 1/4 чаша сушени домати
• 1/2 чаша рибен бульон
• 2 супени лъжици сметана(не е задължително)
• Сол и пресен черен пипер на вкус
• 1 супена лъжица италиански магданоз,с махнати стъбла и нарязан

Приготвяне:

Загрейте около половината зехтин,достатъчно за да покрие дъното, в голям тенджера на висока температура за около 30 секунди, докато олиото стане горещо но да не пуши. Прибавете гъбите на парчета и половината чесън и гответе докато гъбите не станат меки но със запазена форма,около 3 4 минути.Спрете.

Пригответе пастата според инструкциите на пакета в голям съд за варене в подсолена вода.

Докато се приготвя пастата сложете останалия зехтин и пиперките за вкус в същата тенджера на висока температура за около 30 секунди или докато олиото е горещо и няма пушек. Запържете сьомгата в гореща мазнина за около 1 минута от всички страни,прибавете останалия чесън и гответе за кратко докато чесъна започне да става златисто кафяв.

Прибавете шерито,върнете гъбите в тенджерата и оставете да се готви за 1 минута,след което прибавете Маринара соса, пюрете от пиперки, изсушените домати и рибния булъон.Оставете да се готви за 1-2 минути или докато соса изкипи. Намалете температурата,разбъркайте крема и  оставете да се задуши за не повече от минута т.е. докато соса  се сгъсти.Може да прибавите малко булъон ако соса на ястието е твърде гъст.Накрая сложете сол и черен пипер на вкус.

За да сервирате,прецедете пастата и я прехвърлете в голяма купа за сервиране с част от соса. След това разпределете пастата в индивидуални съдове за сервиране и на върха на всяка сложете запържените продукти.Сложете подправките и напръскайте с магданоз.

Печени-пиперки:

Най добрите печени пиперки са тези които са направени във собствената ви кухня.Не е трудно. Сложете колкото можете червени чушки на хартия за печене на няколко инча от елементите за печене на вашанта фурна.Когато страната която се нагрява почернее обърнете чушките наобрантно. Когато цялата чушка стане черна махнете я от печката и я сложете в торба.

Когато истинат достатъчно за да могат да се държат,обелете чушката като махнете изгорялата черна повърхност.Кожата се маха много лесно и ще остане изпечената чушка,която може да се нареже и използва в различни рецепти.Едно предупреждение: не измивайте кожата на чушката или пикантнигте мазнини ще се измият също.

Comments are closed.