Home » Речник, Ястия

Сосове

7 октомври 2010 No Comment

Sauce – Сос

 

Arrabbiata Sauce – Арабиата сос

Barbecue sauce – Барбекю

Béarnaise – Бернез

Béchamel – Бешамел

Beurre Blanc sauce – Бьор Блан

Bolognese Sauce – Болонезе сос

Bordelaise Sauce – Бордоле сос

Brine – Наситен разтвор от вода и сол, в който се консервират продукти.

Brown Sauce – Браун сос

Carbonara Sauce – Карбонара сос

Cesar Dressing – Дресинг за салата цезар

Cheese Sauce – Чийз сос

Chutney – по произход от Индия, чатни, прилича на сладко и е комбинация от оцет, подправки, захар и плодове. Най-разпростарненото е манго чатни. В днешно време е почти синoним с Pickle

Cider Vinegar – Сайдер оцет. Вид ябълков оцет

Cranberry Sauce – сладък сос, направен от червени боровинки и захар, често се сервира с пуйка

Creole Sauce – Креолски сос

Cumberland Sauce – Къмбърланд сос

Curry Sauce – Къри сос

Dill Sauce – Сос копър

Dressing – Заливка;сос

DemiglaceДемиглас

Dijon mustardДижонска горчица

Dip – Гъста смес (с гъстотата на Майонеза) в която се топят чипс, бисквити, хапки и т.н.

Dressing – Дресинг

Garlic Butter – Чесново масло

Glaze – Глазура

Gravy – Сгъстен сос, на който основата е соковете изтичащи от месото при печене

Hoisin sauceХойсин сос. Гъст червено-кафяв, сладко-кафяв сос, който е смес от соя, чесън, люти чушки и други подправки и е добавка към много видове месо, особено към патешко

Hollandaise sauceСос холандес

Horseradish Cream – Хрянова паста, подходяща за телешко, типично се сервира с Ростбиф

Ketchup – Кетчуп

Lemon Butter – Сос лимон и масло

Madeira Sauce – Мадейра сос

MarinadeМарината

Marinara – Маринара сос

Marsala Sauce – Марсала сос

Mayonnaise – Майонеза

Mint Sauce – Сос мента

Mornay Sauce – Морни сос. Бешамел, към който е прибавено сирене – Пармезан и Суис чийз са най- популярните.

Mushroom Sauce – Гъбен сос

Mustard – Горчица

Olive oil – Зехтин

Oyster Sauce – Ойстър сос

Paste – Паста

Pesto – Паста, направена от ситно накълцани листа от босилек, чесън, орехи и зехтин

Relish –Вид сос, кисело-сладък, направен от зеленчуци или плодове, с много пикантни подправки. Може да бъде умерено или повече пикантен

Salsa – гъст и пикантен доматен сос, с много подправки и допълнителни продукти, като чушки

Sauce Provencal – Сос провансал

Sherry Sauce – Шери сос

Soy sauce – Соев сос

Sweet And Sour Sauce – Сладко-кисел сос

Tabasco – Табаско – много лют сос от мексикански люти чушки

Tartar Sauce – Тартар сос

Teriyaki Sauce – Териаки сос

Tomato sauce – Доматен сос

Vinaigrette –  Винерет

Velouté – категория сосове като Allemande, Ravigote, Suprème, and White Bordelaise.

Wasabi sauce – Уасаби, японски лют сос, приготвен от зелен корен wasbia japonica

Worcestershire Sauce – Уорчестър сос

Comments are closed.