Home » рецепти

Свински тибон стек с пилаф с орехи и булгур

10 октомври 2010 No Comment

ПИЛАФ:
1 супена лъжица несолено масло
1/2 купа фино накълцан жълт лук
1/2 купа нарязани орехи
1 купа булгур
2 супени лъжица накълцани изсушени (замразени) кранбери
2 купи пилешки бульон
1/2 чаена къжица сол (или по вкус)

ОЦЕТНА ЗАЛИВКА И СВИНСКО МЕСО:
1 купа ябълков оцет
2 супени лъжици захарен сирок
1 чаена лъжица сол (и допълнително по вкус)
1 чаена лъжица едро смлян червен пипер
2 свински тибон стек или 2 свински котлета с кост (общо около 3 кг.), 2.5 см дебелина
по вкус – прясно смлян черен пипер

За пилафа: Разтопете маслото в средно дълбок тиган на средна температура. Добавете лук и гответе около 3 минути, като разбърквате често. Добавете орехи и разбърквайте още около 2 минути. Добавете булгур и разбъркайте, за да се смесят. Добавете кранбери, бульон и сол (ако бульона е осолен, нагласете осоляването по вкус). Изчакайте да заври и похлупете тигана и оставете на ниска температура за 10-15 минути докато булгурът стане крехък и попие течността. Сготвеният булгур трябва да остане топъл, покрит и ненагряван за около 20 минути докато продължите с готвенето на свинското.

За оцетна заливка и свинско: в малка тенджера смесете оцета, захарния сироп, солта и червения пипер. Изчакайте да заври, през това време разбърквайте, за да разтворите сиропа. Оставете настрани.

Подправете свинските пържоли от двете им страни със сол и черен пипер по вкус. Печете месото на въглища, стараейки се да го държите на около 10 см от тях, обръщайте и поливайте го с оцетната заливка на всяка минута и половина. Цялото време за приготвяне трябва да е 8 до 10 минути, докато месото е напълно готово, без следа от сурово месо в средата. Също така, пържолите могат да бъдат печени на огън, на около 10 см от огъня, обръщайки ги и поливайки ги с оцетната заливка. Сервирайте с пилаф.

Comments are closed.