Home » Речник, Ястия

Паста

7 октомври 2010 No Comment

Macaroni – Макарони

Spaghetti – Спагети

Bucatini – Кухи спагети

Canelloni – Големи тръби от тесто за пълнене

Cavatappi – Паста/макарони/ с форма на тирбушон. Познати са още като callentani и спирали.  

Conchiglie – Паста с форма на черупка на мида

Campanelle – Паста с форма на камбана с набран ръб в единия край

Cavatelli – Паста с къса дължина,по твърда. Наименованието идва от глагола cavare  – на кухо.

Couscous – Кус-Кус  – паста с форма на зърно.

Farfalle – Паста с форма на пеперуда или папионка

Fiori – Паста с форма на цвете

Fusilli – Паста с форма на тройна  или двойна спирала.Среща се в различни цветове.

Fettuccine – Паста с форма на лента широка ок. 6,5мм.

Lanterne – Паста с форма на заоблени хребети

Lasagne – Лазаня

Linguine – Сплескани спагети.

Mostacciole – паста ,която се бърк с пенето. Различава се по това че не е набраздена с линии. Познати са и като гладки пене.

Penne – Паста с форма на средно дълга тръба с хребети, с нарязани по диагонал краища.

Penne Rigata – Пене с ръбести страни.

Pappardelle – Паста с форма на дебела плоска лента.

Pelmeni – Пелмени.Кнедли пълни с месо.

Rotelle – Паста с форма на колело на вагон

Ravioli -Равиоли. 

Tagliatelle – Паста с форма на лента доста по тясна от Фетучини 6,5 мм.

Tortellini – Тортелини.Паста с форма на ринг пълнена със смес.

Torchio – Паста с форма на факла

Comments are closed.